Izložba o osobama koje su zadužile Pazin

Otvaranje izložbe 'Hod pokoljenja nad ponorom Pazinčice' (M. RIMANIĆ)
Otvaranje izložbe 'Hod pokoljenja nad ponorom Pazinčice' (M. RIMANIĆ)

"Ova je izložba veliki doprinos istraživanju povijesti našeg grada, a vrijedna je jer govori o ljudima koji svojim dijelom pomogli razvitku i afirmaciji Pazina, rekla je, otvarajući u Kaštelu izložbu "Hod pokoljenja nad ponorom Pazinčice", zamjenica pazinskog gradonačelnika Mirjana Galant. Marianna Jelicich Buić, u Talijanskoj uniji zadužena za kulturu, dodala je kako ovaj vrijedan projekt pazinskog gradskog muzeja govori o ljudima raznih nacionalnosti koji su stvarali povijest Pazina i zato je vrijedan i za širu zajednicu.  

"Grad ne čine samo zgrade, ulice i trgovi već i ljudi koji u njemu obitavaju, koji urbani prostor oblikuju prema svojim životnim, ali i estetskim potrebama i nastojanima", rekao je Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina predstavljajući izložbu. Neki su ime Pazina pronijeli svijetom kao mjesto svog rođenja, neki kao mjesto svog djelovanja i stvaranja, a neki pak u svojim djelima. Upravo je njima posvećena ova izložba, koja iz nebrojenih pokoljenja Pazinaca nastoji pozornost usmjeriti prema značajnijim osobama svog vremena, rekao je između ostalog Visintin. Prema djelu jednog od njih, knjizi „Hod pokoljenja nad ponorom Pazinčice“, Tugomila Ujčića, pazinskog profesora i pjesnika, prozvana je ova izložba.

Na izložbi punog naziva "Hod pokoljenja nad ponorom Pazinčice-urbani razvoj grada Pazina-društveni slojevi" predstavljeno je 47 osoba koje su svojim djelovanjem trajno obilježile Pazin. Među njima nalazimo germanske careve, plemiće i generale, talijanske graditelje, povjesničare, pisce, publiciste i skladatelje, te hrvatske domoljube, svećenike, političare, književnike, glazbenike, revolucionare, gospodarstvenike i aktiviste. Osim ukazivanja na njihova djela, ova je izložba nastojanje da se s nekih imena otpuše povijesna prašina zaborava, ali i da se Pazincima minulih pokoljenja u ove dane, kada se mnogi spominju svojih pokojNih, oda počast za njihovo djelo utkano u kolektivnu memoriju grada. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter