Izložba o nastanku najmlađeg grada u Istri u Italiji

Raša - pogled na prošlost
Raša - pogled na prošlost

U Forliju u Italiji, u obnovljenoj impozantnoj zgradi bivšeg GIL-a, otvorena je izložba "Raša, rudarski grad, 4.11.1937.", a u povodu 80. obljetnice inauguracije Raše. Riječ je o postavu fotografija koje pričaju o nastanku "najmlađeg grada u Istri" i povijesti rudarenja.

Istodobno su otvorene i izložbe: "Arhitektura i urbanizam u prekomorskim zemljama: Dodekanezu, Etiopiji i Albaniji od 1924. do 1943.", kao središnja izložba, te ona pod nazivom "Od cenzure i Samizdata do slobode tiska. SSSR od 1917. do 1990." Cijeli je program organiziran u režiji udruge ATRIUM - Arhitektura  totalitarnih režima XX. stoljeća, a u sklopu otvaranja Festivala u Forliju, koji trajati sve do 18. lipnja s nizom tematskih skupova, okruglih stolova, radionica, projekcija, izložbi, predavanja i drugih događanja.

- Drago nam je da Rašu na ovaj način možemo predstaviti u gradu koji je sjedište udruge ATRIUM, čija je članica i naša Općina. Znamo da je kulturna ruta ATRIUM dobila certifikat Europske komisije, pa je ovo izvanredna prilika za dodatnu afirmaciju i valorizaciju Raše, istaknula je prilikom otvaranja izložbe raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Na otvorenju su, u nazočnosti brojne publike, među ostalim, govorili i gradonačelnik Forlija Davide Drei, predsjednica udruge ATRIUM Elisa Giovanetti, te pročelnik za kulturu Regije Emilia-Romagna Massimo Mezzetti.

Podsjećamo, izložbu o Raši pokrenuo je Lodovico Rustico iz Općine San Giorgio di Nogaro, a osmislio ju je Tullio Vorano (koji je također prisustvovao i otvorenju u Forliju), u suradnji s Rinaldom Rakovcem, Natashom Pulitzer Los i Virgiliom Giuricinom. Izložbu je Općini Raša trajno ustupilo Regionalno vijeće Furlanije Julijske Venecije. Dosad je predstavljena u Trstu, Raši, Marano Lagunare, Milju (Muggia) te nedavno u Sospirolu. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter