Izložba o Lennonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na novoj ce izložbi posvecenoj Johnu Lennonu biti izložena odjeca koju je imao na sebi u trenutku kad je ubijen, na kojoj se još vidi njegova osušena krv. Njegova udovica Yoko Ono u prosincu 1980. godine od mrtvozvornika je dobila papirnatu vrecicu s Lennonovom krvavom odjecom, nakon što je on ustrijeljen u New Yorku, u 40. godini. Yoko (76) nikad nije vadila odjecu iz te vrecice, pa ce tako biti izložena na izložbi zajedno s njegovim gitarama, pismima i ostalim osobnim stvarima.
- Nije mi bilo lako uvrstiti odjecu u izložbu. Mislila sam da bi me mnogi mogli kritizirati, rekla je Yoko na konferenciji za novinare. Ipak, odlucila se za taj potez kako bi probudila svijest o tome kakve posljedice ima nasilje pocinjeno vatrenim oružjem. Izložba je postavljena  u Rock & Roll Hall of Fame Annexu i zove se «John Lennon: The New York Years». Na njoj se može vidjeti njegova poznata majica s natpisom "New York", klavir iz stana u zgradi kompleksa Dakota i posthumni Grammy iz 1981. koji je dobio za album «Double Fantasy».
- Tužno je i paradoksalno što je John toliko volio New York, a u njemu je ubijen, rekla je Yoko. Na izložbi ce se naci i deseci rukom pisanih pjesama. Lennonov ubojica Mark Chapman je još i zatvoru i odbijeno mu je pomilovanje. (T. K.)

 


Podijeli: Facebook Twiter