Izložba o Jurju Dobrili u Beču

S izložbe u Eufrazijevoj bazilici u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)
S izložbe u Eufrazijevoj bazilici u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)

Državni arhiv u Pazinu u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Beču te Austrijsko-hrvatskim društvom predstavit će i u glavnom gradu Austrije svoju izložbu o istarskom biskupu i preporoditelju Jurju Dobrili (1812.-1882.). Izložba će biti otvorena u utorak, 3. prosinca, u 19 sati u crkvi Am Hof u Beču.

Izložba o Jurju Dobrili pripremljena je u sklopu obilježavanja 200. obljetnice biskupova rođenja i prvi put je bila postavljena u porečkoj Eufrazijevoj bazilici u rujnu prošle godine. Od tada do danas izložba je bila predstavljena i u Pazinu, Rijeci, Karlovcu, Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Zadru, a ova bečka postava prvi je njen izlazak u inozemstvo.

Izložba je inače, zajedno s knjigom Jurja Dobrile "De confessione sacramentali" objavljenom u izdanju pazinskog Arhiva potkraj prošle godine, rezultat trogodišnjeg projekta i istraživanja tijekom kojih su prikupljeni dokumenti i preslici pisanih izvora iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke i Vatikana. Izloženim dokumentima Dobrilu se predstavlja kao svećenika, političara i preporoditelja, a uz prikaz ova tri aspekta njegova javnog djelovanja te biografsku građu, izložba predstavlja i Dobrilinu ulogu u pokretanju lista Naša sloga te njegove odnose s biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter