Izložba o izložbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu stote obljetnice "Prve istarske pokrajinske izložbe", koja je otvorena 1. svibnja 1910. u Kopru, postav kojim se želi publiku upoznati sa znacajem i važnošcu spomenute izložbe predstavljen je nakon Kopra i u Puli. Izložbu je u programu Tjedna istarskih muzeja ugostio Povijesni muzej Istre.

"Serija fotografija za ovu izložbu cuva se u fototeci Gradskih muzeja povijesti i umjetnosti u Trstu, a broji 87 snimaka. Autori tih snimki su fotografi Giuseppe i Biagio Padovan te Pietro Opiglia. Snimci pokazuju postav, ali i pripremu "Prve istarske pokrajinske izložbe" te njezine razlicite tematske cjeline i odjele, kao i same izloške, posjetitelje i osoblje. Sedam tematskih cjelina ove iznimno važne izložbe bili su pomorstvo, kupališta, ljecilišta, ljetovališta i sport, zatim umjetnost, znanost i književnost, školstvo i socijalna skrb, poljoprivreda i obrt, kao i snimci eksterijera", kazao je na otvaranju Matej Župancic, jedan od autora postava.

Salvator Žitko, suradnik na izložbenom projektu, naveo je da je ova izložba otvorena nakon temeljitih trogodišnjih priprema 1. svibnja 1910. u Kopru, a središnji dio na kojemu je bila postavljena bili su samostan sv. Klare i Trg Brolo. "Ta je izložba pokazivala nacin življenja i rada u jednoj regiji kroz sve aspekte djelovanja - od poljoprivrede do obrta pa sve do znanosti i književnosti", kazao je Žitko.

Godine 1910. u Kopru je 300 izlagaca predstavljalo proizvode cijelog istarskog poluotoka: od poljskih prinosa, ulja, vina, pletenih košara i meda do poljodjelskih i vrtlarskih strojeva, a prezentirane su i ustanove, poput Pokrajinskog poljoprivrednog instituta u Porecu, te casopisi.


Podijeli: Facebook Twiter