Izložba novih akvizicija u Muzeju za umjetnost i obrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Akvizicije MUO - Iz prošlosti za budućnost, 2003.-2013.", kojom Muzej za umjetnost i obrt predstavlja ponajbolje umjetnine izabrane između njih više od deset tisuća koliko ih je u proteklom desetljeću prikupio za svoj fundus, otvorena je večeras u tom zagrebačkom muzeju.

Velikim dijelom predmeti su pribavljeni donacijama građana te otkupima za koje su sredstva osigurali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Izložba prikazuje odabir iz nekoliko najvažnijih otkupa: Bućan, Glumac, Picelj, Rošić, Schmidt te donacija: Lentić, Madžer, Tuškan, kao i najreprezentativnije umjetnine iz pojedinačnih otkupa i donacija.

Riječ je o četvrtoj izložbi akvizicija u povijesti muzeja. Izložene su, među ostalim, raritetne barokne skulpture iz zbirke Rošić, a prvi put javnosti je predstavljena zbirka Madžer koja obuhvaća slike starih majstora od 14. do 19. stoljeća, slike najistaknutijih hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća i izuzetne primjerke namještaja.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović opisao je tu izložbu kao rezime jednog dijela njihova muzejskog rada, a iskoristio je i prigodu da se zahvali donatorima koji su, rekao je, obogatili fundus muzeja, a samim time i hrvatsku kulturnu baštinu.

- Nije toliko važno što smo u deset godina prikupili oko 10,5 tisuća predmeta, već da svi zajedno sakupljamo i prikupljamo hrvatsku kulturnu baštinu, divimo joj se i prikazujemo je u svijetu, istaknuo je.

Izložba potvrđuje vrijednost i značenje temeljnog muzejskog rada, otkupa i donacija umjetnina da bi one i budućim generacijama mogle svjedočiti u mnogim novim projektima, ocijenila je Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture.

Otvarajući izložbu zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je da bi ta izložba mogla potaknuti i druge da daruju neka svoja skrivena blaga ili obiteljsku srebrninu, a Muzej grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt najbolje su mjesto za to, istaknula je.

Fundus MUO-a u proteklih je 130 godina narastao do sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti, okupljenih u dvadeset zbirki u širokom rasponu umjetničkih područja.

Izložbu, koja će biti otvorena do 9. lipnja, prati opsežni katalog u kojem se predstavlja otkupna i sakupljačka politika muzeja te više od 700 novih akvizicija. (Hina, foto G. MEHKEK/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter