Izložba njemačkog đakona u Bujama


Njemački đakon Albert Fichtner, koji već dvadeset godina posjećuje Istru, objedinio je svoja putovanja Poluotokom na papiru u izložbi "Istrien - Istra - Istria".

Uz knjigu radova i didaskalije na njemačkom, talijanskom i hrvatskom jeziku, u Etnografskom muzeju u Bujama se do kraja listopada mogu pogledati njegovi akvareli, grafike i crteži na kojima je "sačuvao" sjeverni pojas Istre, Buje, Umag, Lovrečicu, Grožnjan, Motovun, Završje, Ćićariju i mnoge druge istarske motive, poput maslina, vinograda i usamljenih ribarskih kuća na obali.

- Sve to i mi vidimo, ali ne primjećujemo kao gosti koji kod nas dolaze na odmor. Fichtner bi želio da istarski ljudi shvate i sačuvaju ljepotu koju imaju, rekla je Lorella Limoncin Toth, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Bujama.

Iako je po struci socijalni pedagog, Fichther se slikanjem bavi više od pola stoljeća, završio je umjetničku školu i već je ranije izlagao u Njemačkoj i Umagu. Zanimljiva je usporedba njegovih ranijih slika s istarskim djelima. Njemački radovi tamni su i gotovo nemaju neba dok su slike iz Istre prozračne i dopuštaju neobojenom dijelu da postane aktivni dio izraza, odnosno, kako je to sročeno u uvodu, "Fichtner je u Istri otkrio nebo". Osjeća bitne značajke akvarela kao "tehnike sinteze" dok na crtežima arhitekture i detalja obližnjih sela zadržava tvrdoću i konstruktivnost koju je donio u Istru.

S obzirom da je u mirovini, slikanju i Istri posvećuje se sve više, pokazujući mogućnost ostvarenja ideala mentalno zdravog i smislenog života nakon oslobađanja od svakodnevnog posla. Fichtnerovi radovi mogu se pogledati do kraja listopada od 10 do 13 te od 17 do 19 sati. Ulaz u Etnografski muzej Buje je slobodan. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter