Izložba naslovnica Ružmarina

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Tijekom kolovoza na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice može se pogledati izložba naslovnica Ružmarina, priloga za djecu Glasa Istre, koji je nedavno proslavio svoj 15. rođendan. Ružmarin dva puta mjesečno uveseljava i informira novostima iz svijeta najmlađih - od vijesti iz vrtića, jaslica i škola, slobodnih aktivnosti, sportskih i ljetnih kampova, zimovališta… Ovaj prilog za djecu izlazi svaki drugi ponedjeljak (ranije je izlazio svaki drugi četvrtak), a u travnju 2001. pokrenuli su ga Daniel Načinović i Jasna Orlić, a od studenog 2006. uređuje ga niže potpisana novinarka. List je namijenjen prvenstveno učenicima osnovnih škola, ali se u gotovo svakom broju nalaze i članci posvećeni djeci predškolske dobi te srednjoškolcima.

Osim dječjeg literarnog i književnog stvaralaštva, tu su svoje literarne uratke objavljivali i književnici poput Daniela Načinovića, Drage Orlića, Mirelle Malusa, Dinka Š. Kalca i Tatjane Pokrajac Papucci. Ilustracijama su bili zastupljeni, između ostalih, Nataša Kreso, Vili Paoletić, Mario Rosanda, David Šuran, Darin Bošnjak, Vanja Popek, Heda Gartner, Thea Akelić, Milica Kesić Kiš, pa i sam Načinović.

Ružmarin nastoji pokriti sve dječje školske i vannastavne aktivnosti diljem Istre, od velikih gradova od najmanjih mjesta. Svoje mjesto u prilogu nalaze i radovi s LiDraNa, kao i oni nastali u sklopu akcije "Neka moja Istra blista". Dugi niz godina imali smo kolumnu koju je pisala Vera s Kaštanjera, simpatična tinejdžerica, a Goran Prodan bio je autor križaljke. Od stalnih rubrika, od prvoga broja tu je glazbena stranica s recenzijama najnovijih CD-a i vijesti iz svijeta glazbe koje piše Tea Tidić.

Brojni su suradnici tijekom tih 15 godina sudjelovali u nastajanju ovoga podlistka, odnosno njegovih naslovnica: od nikada prežaljenog fotografa Eduarda Strenje koji je realizirao i neke od najljepših naslovnica, do njegovih kolega, sadašnjih i bivših fotografa i suradnika Glasa Istre: Nevena Lazarevića, Danila Memedovića, Adriane Tošić, Manuela Angelinija, Dejana Štifanića, Milivoja Mijošeka, Branislava Danevskog, Borisa Grahovca, Slavena Radolovića, Saše Miljevića, Saše Bestulića, Drena Sadikaja i Amira Musemića, koji su osmišljavali naslovnice.

Naravno, svojim prilozima, osvrtima i reportažama sudjelovali su svi novinari Glasa Istre te brojni honorarni suradnici iz svih krajeva Istre. Dvije godine list je imao i informatički kutak koji je osmislio informatičar Milan Ljuba, a dizajner Mile Šmitran i Milica Kesić Kiš koncipirali su kutak zanimljivosti Urawaza, koji je izlazio tijekom 2006. i 2007.

Prvi dizajn Ružmarina kreirao je Mario Rosanda Ros, a novi dizajn, aktualan od travnja 2010. pa sve do današnjih dana, osmislio je Noel Mirković. Prilog grafički oblikuju Davor Buždon, Robert Zajc i Robert Stanojević. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter