Izložba naslovnica crnogorskih časopisa

Scena iz filma "Ona"
Scena iz filma "Ona"

U Domu Crnogoraca, u Držićevoj ulici u Puli, do subote se može pogledati izložba naslovnica dvaju značajnih crnogorskih časopisa: Komun@ i Starine Crne Gore koji se bave afirmacijom nasljeđa i kulturne baštine crnogorske države. 

Putujuća izložba

Osim graditeljskog nasljeđa, folklora i običaja, časopisi tematiziraju turizam, kulturu življenja, gastronomiju, stare

zanate, poljoprivredu i brojne druge teme koje su vezane za Crnu Goru. Radi se o putujućoj izložbi u više hrvatskih gradova koja se odvija u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore i redakcijom časopisa Komun@ iz Podgorice.

Na promociji izložbe, održanoj u Zagrebu, bio je i Amer Ramusović, direktor časopisa Komun@ koji je počeo izlaziti 2011. godine. Časopis izgledom podsjeća na novinska izdanja s početka 20. stoljeća, a karakteriziraju ga stare fotografije iz tog i ranijeg doba.

Komun@ objavljuje i tekstove stručnjaka iz različitih oblasti; akademika, univerzitetskih profesora, povjesničara, konzervatora, arheologa, ekologa i mnogih drugih. Izdana su 22 broja časopisa koji se bavi i zaštitom baštine susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. 

Stručni časopis

Starine Crne Gore je stručni časopis koji je izlazio od 1963. do 1978. godine, a ponovno je pokrenut koncem prošle godine. Izdaje ga Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, čija je direktorica Anastazija Miranović ujedno glavna i odgovorna urednica Starina.

Časopis je u svojih prvih 38 godina iznjedrio šest brojeva, a lani, u godini proslave dva velika crnogorska jubileja - jednog tisućljeća crnogorske državnosti i desetogodišnjice obnove njene nezavisnosti, tiska se sedmi broj "Starina" koji je, uz reprinte prethodnih brojeva, u potpunosti posvećen nematerijalnim kulturnim dobrima Crne Gore. Osim u Zagrebu i Puli, izložba će se moći pogledati i u Splitu, Rijeci i Umagu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter