Izložba mozaika Renate Trifković u pulskoj Gradskoj galeriji

Jedan od radova Renate Trifković
Jedan od radova Renate Trifković

Samostalna izložba mozaika pulske akademske slikarice Renate Trifković bit će otvorena danas u 19 sati u Gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8). Bit će to prvo predstavljanje umjetnice rođene u Puli pred hrvatskom publikom.

Prema najavi "Renata Trifković svoj je izuzetni talent i snažnu osobnost usmjerila ka zidnom slikarstvu i mozaiku. Stvaralačka snaga i kreativnost koje omogućuju njezino umjetničko djelovanje daleko su od utjecaja suvremenih trendova budući da njezino likovno stvaranje vibrira između sadašnjosti i memorija prošlosti. Senzibilitet ove umjetnice pripada novom vremenu koje se budi i koje će nadahnuće naći u drevnom sjećanju i mudrosti koje crpi iz stoljeća koja prethode modernizmu."

- Mozaik Renate Trifković mozaik je vizije; vizije svijeta, vizije života, vizija jedne žene. U kulturnoj i duhovnoj pozadini autorice odjekuje sjećanje velike tradicije kršćanske srednjovjekovne umjetnosti i biblijsko teološkog svijeta, istaknuo je prof. Marko Ivan Rupnik u katalogu koji prati izložbu.

Renata Slobodana Trifković rođena je u Puli 1976. godine. Diplomirala je 2003. godine na odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića. Na beogradskoj Akademiji upisuje i poslijediplomski studij te magisterij, gdje se pod mentorstvom prof. Đure Radolovića specijalizirala za zidno slikarstvo i mozaik te vodi Katedru za mozaik na Akademiji u Beogradu.

Dosada je sudjelovala u izradi 15.000 kvadratnih metara mozaika u preko 150 različitih crkava, kapela i svetišta diljem svijeta. Dobitnica je tri nagrade za mozaik i jedne za slikarstvo. Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter