Izložba koja je eksperiment i za umjetnike

Projekt su najavili Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić, Anto Lloveras i Đanino Božić (V. HABEREITER)
Projekt su najavili Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić, Anto Lloveras i Đanino Božić (V. HABEREITER)

Anto Lloveras i Đanino Božić, dva su umjetnika koja će od danas do nedjelje 21. rujna djelovati u porečkoj galeriji Zuccato.  Lloveras, arhitekt i kustos iz Madrida ima povremenu adresu u Norveškoj, a bavi se on-line umjetnošću, dok je Božić, dobro poznat istarskoj publici, umjetnik koji nema dodira sa virtualnim i društvenim mrežama. Povezuje ih dugogodišnje prijateljstvo, ljubav prema suvremenoj umjetničkoj praksi i zajedničko djelovanje. I tako će se u Zuccatu Božić predstaviti serijom instalacija pod nazivom "Stable" (Stabilan), a Lloveras "Unstable" (Nestabilan), a krenuli su od koncepta situacije i skulpture kao događaja.

Stabilno i nestabilno

- Krenuli smo od suprotnosti stabilno i nestabilno, ali na kraju će to biti više stapanje u jedno. Prvo ćemo raditi bez ičega, pričati o hipotetskoj izložbi koja će se dogoditi u ovoj galeriji. Bit će prazno i vidjet ćemo kako će izložba rasti bez stresa i forsiranja. Oboje smo ranije imali izložbe, radili za druge i vidjet ćemo kako ćemo kreirati ovdje našu izložbu, ovo će biti eksperiment i za nas. Ja sam donio nekoliko stvari i u petnaest dana pokušat ćemo napraviti izložbu od ničega, kaže Lloveras, koji je ideju predstavio zajedno s Božićem, te Sanjom Radetić Fatorić i Sebastijanom Vojvodom, ravnateljicom i voditeljem likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu.

Lloveras je za izložbu donio nekoliko plavih vrećica, dijelova svojih ranijih skulptura, pijeska sa španjolske plaže i vidjet će kako će to posložiti i stopiti u izložbu, a sve će dokumentirati fotografijom i videom, što će trajno ostati kao izložba na internetu.

- Planiramo dan za danom. Za razliku od drugih izložbi koje kako idu prema kraju tako nekako pomalo gube na atraktivnosti, naša će izložba kako bude išla prema kraju rasti. Ugostiti ćemo ovdje umjetnike, goste od kojih će svaki donijeti neki mali dar i uklopiti se u prostor, zapravo od ničega idemo prema nečemu. Svi su od publike dobrodošli u sudjelovanju, kazao je Božić.

Umjetnički melanž

Povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl o ovom je projektu ističe da je riječ "o umjetničkom melanžu, pripovijesti, reciklaži, skulpturi, refleksijama, glazbi i slikama, kompjuterskim pretapanjima događanja, You tubeu i projekcijama, razmišljanjima, bojama i oblicima, najlonskim vrećicama, prostorima i svakodnevici."

- O gradu u Lloverasovom i Božićevom slučaju možemo govoriti u paraleli sa situacionističkom 'urbanom geografijom', psihogeografijom i teorijom o urbanim ambijentima. Kao što su, dalekih pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća Guy Debort i ostali situacionisti radili na revoluciji svakodnevice, tako je i kod Lloverasa i Božića riječ o ispisivanju, sada i ovdje urbane svakodnevice sa minimalnim pomacima, o stapanju života i (anti)umjetnosti, piše Ziherl.  

Publika se izložbi može priključiti svakim danom od 17 sati nadalje, a dio će projekta biti predstavljen i u Multimedijalnom centru Luka u Puli. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter