Izložba kaktusa u Balama: Tako lijepi, a tako bodu

Najbolji aranžmani kaktusa bili su oni Jolande Pajković
Najbolji aranžmani kaktusa bili su oni Jolande Pajković

Jedinstvena i atraktivna izložba Cactus Day, koja se održavala osmi put zaredom u baljanskom je Multimedijalnom centru "Ulika" okupila tridesetak izlagače iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, koji su došli izložiti svoje bodljikave ljubimce - kaktuse i sukulente.

Žiri u kojemu su bili Franjo Lovreković, Davor Cetina i Hrvoje Bešlić izabrali su najbolje i najljepše primjerke u pet kategorija, a da bi ocjenjivanje bilo objektivno izloženi primjerci bili su obilježeni brojevima. Najljepšim je tako proglašen kaktus Lučana Macana iz Muntića, koji je osvojio naslov "Naj kaktusa", dok je u konkurenciji najrasprostranjenije vrste kaktusa - sukulenta najljepša bila palma "de Madagaskar" u vlasništvu Ingrid Laković.

Nagradu za najbolje uzgojeni kaktus ponijela je Ljerka Ćus, za najbolje aranžirani kaktus Jolanda Pajković dok je najbolju kolekciju kaktusa imala Milena Pilat. Inače, mnogobrojna publika koja je došla na Cactus day, na Trgu la Musa, na kojem je bio postavljen i mini kaktus market, mogla je po pristupačnim cijenama iz besplatan savjet uzgajivača, doći do željenog primjerka. Kako doznajemo, pogrešan a rasprostranjen stereotip je da kaktus ne zahtijeva puno pažnje vode. Upravo suprotno, da bi se dobili ovakvi prekrasni bodljikavi primjerci, uz njegu i ljubav, posebno se treba obratiti pažnja na količinu vode koju biljčica dobiva i na poziciju u odnosu na sunce na kojoj se postavlja.

Osmi po redu Cactus day, organizirale su cvjećarnica "Daniela" i baljanska udruga ljubitelja kaktusa "Spin", u suradnji s meksičkim restoranom La Concha, koji je tijekom trodnevnog festivala nudio posjetiteljima i tradicionalne meksičke specijalitete, zemlje upravo poznate i prepoznatljive po kaktusima. U ulozi pokrovitelja i ove se godine pojavila Općina i turistička zajednica. Za dobar štimung i pjesmu pobrinula se ženska klapa Castrum Vallis i mladi folkloraši iz Savičetne koji su nastupali na Trgu la Musa. (N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter