Izložba Ive Gašparić u Studiju MSUI-ja na Verudeli


Izložba slika mlade pulske umjetnice Ive Gašparić otvorena je u petak navečer u prostorima Studija Muzeja suvremene umjetnosti Istre na Punta Verudeli. Autorica se predstavila radovima iz dviju faza, tu su radovi nastali između 2007. i 2008. godine te serija radova koju je započela 2008., a dovršila 2013. radeći u međuvremenu brojne druge stvari.

Radovi su nastali u kombiniranoj tehnici na papiru, i u kombiniranoj tehnici na lesonitu. Riječ je o autoironijskim uracima, koji se mogu iščitavati na duhovit način, kao i na onaj ozbiljniji, a aplicirana slova doprinose da se pojačava humor u poruci koju svojom temom donose. Uraci su to jakog kolorita, gdje je i crtež naglašen.

Kako je prilikom otvorenja rekao povjesničar umjetnosti Mladen Lučić, svakako je hvalevrijedan ovaj ciklus izložbi koji je osmislila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, a koji predstavlja umjetnike mlađe i srednje generacije u ovim prostorima.

- Iva nije nekoliko godina imala svoju samostalnu izložbu, a ovom se na neki način nadovezuje na onu prethodnu, ali donosi i nešto novo. Uvijek je zanimljiv njezin kolorit, kao i ona infantilistička poetika koja je također prisutna, kazao je Lučić.

Iva Gašparić rođena je 1976. godine u Puli. Diplomirala je 2001. godine studij likovne umjetnosti – smjer slikarstvo u Rijeci. Izlagala je na desetak samostalnih izložbi i dvadesetak skupnih u zemlji i inozemstvu. Nagrađena je s nekoliko nagrada za slikarstvo i strip. Članica je HDLU-a Istre i tajnica Udruge galerista Artexchange. Od 2009. godine je vanjska stručna suradnica Muzeja suvremene umjetnosti Istre/Museo d'arte contemporanea dell'Istria.

Izložba se može razgledati do 27. rujna svakodnevno od 18 do 23 sata. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter