Izložba idrijske cipke u Labinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Društva Slovenaca iz Labina u petak je u prostorijama udruge otvorena izložba idrijske cipke iz privatnih zbirki clanova tog društva.

Izloženi su stolnjaci, posteljina, okovratnici i odjeveni predmeti od cipke te pribor za izradu. Vecina potjece iz zbirke pokojne Silve Sedej, koja je završila cipkarsku školu u Idriji. Medu uzvanicima bio je i gradonacelnik Labina Tulio Demetlika, koji je podsjetio da se Idrija, grad pobratim Labina, prije cetiri godine predstavila ljetnom izložbom cipke u Loži. Medu planovima Grada, istaknuo je daljnje intenziviranje suradnje s tim gradom.

Otvarajuci izložbu, predsjednica udruge Silva Šutar Vujicic kazala je, medu ostalim, da su ovo specificno, danas medunarodno priznato umijece na Labinštinu donijele žene idrijskih rudara, koji su iz tamošnjeg rudnika žive došli raditi u ovdašnje rudnike ugljena. Svrha cipkanja bila je ista: prodajom rukotvorina doprinijeti kucnim prihodima.

Tradicija idrijske cipke starija je od tri stotine godina. Pretpostavlja se da su je u Idriju donijele žene ceških i njemackih doseljenika. Doba procvata ove djelatnosti trajalo je od kraja 19. stoljeca do Prvog svjetskog rata. Novi zamah dobiva 1955. godine, od kada se svakog posljednjeg tjedna u kolovozu održava cipkarski festival.

U Idriji i danas djeluje škola cipke u kojoj izobrazba traje nekoliko godina. Izložba se može pogledati još danas, od 10 do 18 sati, u prostorijama društva, gdje ce dežurati clanovi. Otvorenju su nazocili i predstavnici ostalih manjinskih udruga. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter