Izložba i predstava otvorili 16. dane Julesa Vernea

S izložbe "Neobična vozila" (M. RIMANIĆ)
S izložbe "Neobična vozila" (M. RIMANIĆ)

Izložbom dječjih radova "Neobično vozilo" i predstavom "Tko je to izumio" u izvedbi teatra Tirena iz Zagreba u Pazinu su počeli 16. dani Julesa Vernea.

Na izložbi postavljenoj na ulazu u Kaštel izloženo je 180 likovnih radova istarskih osnovnoškolaca pristiglih na natječaj koji je provelo Društvo Naša djeca iz Pazina.

Nakon što su razgledali izložbu, posjetitelji, a to su uglavnom bila djeca, pogledali su predstavu o važnostima nekih hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakvim ga poznajemo.

Gledatelji su kroz zabavu i igru mogli naučiti da su kravata, termofor, daktiloskopija, brzinomjer, penkala, torpedo, padobran i još neki drugi izumi zapravo "proizvodi" hrvatskih znanstvenika.

Dani Julesa Vernea nastavljaju se sutra edukativnim pješačenjem pod vodstvom travara Franka Zgrablića, tijekom kojeg će sudionici sastaviti Pazinski herbarij.

Glavni događaj bit će upriličen u subotu u 18 sati, kada će se održati "Jules Verne vremeplov" u kojemu će sudjelovati stotinjak osoba odjevenih u kostime iz 19. stoljeća, a sve da bi se pazinski događaji iz Verneova romana "Mathias Sandorf" približili razdoblju kada se odvija radnja, 1867. godine.

U večernjim satima bit će uprizoren ulomak iz romana - privođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter