Izložba i monografija Predraga Spasojevića

Monografija Predraga Spasojevića
Monografija Predraga Spasojevića

Promocija likovne monografije Predraga Spasojevića (1959- 2010.) u izdanju HDLU Istre i Medita koja je održana večeras u pulskoj Galeriji LUKA privukla je veliki broj ljudi. Bili su tu brojni Spasojevićevi prijatelji, umjetnici, kulturni djelatnici s kojima je tijekom svoje uspješne karijere surađivao te brojni predstavnici političkog života grada i regije.

Uz prezentaciju monografije postavljena je i izložba autorovih najreprezentativnijih radova. O samoj monografiji govorili su Dorina Vlakančić u ime HDLU-a Istre, Biserka Vranić, Predragova supruga u ime Medita, Feodora Gubaš Štifanić, autorova dugogodišnja suradnica te povjesničarke umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner i Jerica Ziherl. Vlakančić i Vranić su zahvalili svim suradnicima koji su radili na monografiji, a posebno pokroviteljima Gradu Puli, Istarskoj županiji i Ministarstvu kulture.

Gordana Trajković je pročitala tekst Feodore Gubaš Štifanić naziva "Sve što je šareno to je budali Spasku bilo drago" (kako je autor sam za sebe znao reći), u kojem se njegova dugogodišnja suradnica prisjeća kako je bilo raditi sa Spasojevićem kada je grafički dizajn bio manualan posao.

Gorka Ostojić Cvajner je za Spasojevića rekla da je bio lijep, dobrostiv i plemenit gospodin čiji je rad krasila lucidna odmaknutost drugačijeg dizajnerskog tipa u kojoj su se spajali duhovitost, ironija i erotizam, dok je Jerica Ziherl napomenula da opus Predraga Spasojević pripada samom vrhu hrvatskog dizajna.

Predrag Spasojević je potpisnik vizualnog identiteta brojnih kulturnih manifestacija, festivala, turističkih zajednica, agencija, privatnih i društvenih poduzeća, ustanova, filmova i kazališnih predstava. Za sve njih Spasojević je realizirao radove u svom prepoznatljivom i neponovljivom dizajnerskom rukopisu. Veliki broj tih plakata, brošura i popratnog vizualnog materijala je nagrađeno u zemlji i inozemstvu.

Valja napomenuti da je rad na bogato opremljenoj monografiji započeo sam autor još za života.

Izložba Predraga Spasojevića u Galeriji LUKA ostaje otvorena do 24. lipnja. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter