Izložba "Hrvatska glagoljica" u francuskoj Palači Tau

Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)

Izložba "Hrvatska glagoljica – prisjećanje na jedno europsko srednjovjekovno pismo: od srednjeg vijeka do danas" s nekim od najvrednijih rukopisa, prvotisaka, misala i spomenika pisanih tim pismom otvara se večeras u gradu Reimsu, sjedištu regije Champagne.

Mjesto izložbe bit će prekrasna Palača Tau koja se nalazi uz samu katedralu, rekla je Maja Maksimiljanović iz Erasmus naklade, koordinatorica izložbe koju je osmislila akademkinja Anica Nazor, a održava se u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj.

Prema legendi, francuski kraljevi koji su u toj katedrali bili krunjeni, prilikom svečane prisege polagali su desnu ruku na tzv. sveti slavenski evanđelistar, pisan dijelom i na hrvatskoj glagoljici, dodala je.

Taj evanđelistar iz 1395., po kojemu je glagoljsko pismo u Francuskoj najpoznatije, čuva se u knjižnici Carnegie u Reimsu. Manji dio pisan je starom ćirilicom, a opsežniji lijepom hrvatskom ustavnom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom.

Rukopis je ukrašen minijaturama i inicijalima živih boja, a poznat je i pod imenom Texte du Sacre.

Maksimiljanović ističe da se u tom prvom predstavljanju hrvatske glagoljice francuskoj javnosti u tolikom obujmu hrvatska kulturna baština smješta u kontekst europskog pisma i tisućljetne pripadnosti europskoj civilizaciji knjige.

Izrazila je nadu da će, s obzirom na trud, opsežnost i zahtjevnost projekta, izložba postati putujuća te je podsjetila da su izložbe o glagoljici već bile postavljene u Dublinu, Bruxellesu, Berlinu, Stuttgartu.

Izložit će se brojni originalni rukopisi, inkunabule i knjige, odljevi u prirodnoj veličini izabranih kamenih spomenika, više od trideset panoa. Među ostalim Glagoljski misal, najstariji europski misal tiskan na nelatiničnom pismu iz 1483., prijepis Vinodolskog zakonika (1288.), rukopis Brevijar popa Mavra (1460.), inkunabula Baromićev brevijar (1493.) te tiskani Misal hruacki (1531.).

Izloške su posudili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Staroslavenski institut u Zagrebu. Organizatori su Centar nacionalnih spomenika Palača Tau, reimski Turistički ured, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, uz potporu Francuskog instituta. Autor postava je arhitekt Zlatko Rebernjak.

Diljem Hrvatske evidentirano je oko tisuću glagoljskih natpisa i grafita, a jedan od najznačajnijih Bašćanska ploča, čiji je odljev u prirodnoj veličini izložen u Palači Tau.

Taj i mnogi drugi izlošci moći će se razgledati u Reimsu do 24. veljače iduće godine, a izložbu prati i katalog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter