Izložba gljiva na 1. katu zgrade pulske tržnice

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ogroman interes kod ljudi izazvala je izložba gljiva koja je danas otvorena na prvom katu zgrade Tržnice, a organizirali su je su Tržnica d.o.o. i Gljivarska udruga "Sunčanica". Većina je od njih imala bezbroj pitanja o tome kako se gljive zovu, gdje rastu te kako ih je najlakše naučiti razlikovati, a izložbu je posjetio i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Iako je bilo najavljeno kako će na izložbi biti 40-ak gljiva predsjednik gljivarske udruge Đino Tanković potrudio se nabrati skoro sto, a sve su, kako nam je naveo, ubrane u Istri, samo do Pazina. Među njima nalaze se brojne jestive ali i otrovne, a pored svake gljive stoji natpis s lokalnim, latinskim nazivima te smije li se jesti ili ne. Ili da se našalimo, sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput.

Šalu na stranu, branje gljiva ozbiljna je stvar i gljivar Tanković svima je preporučio da u udruzi odrade "Malu gljivarsku školu" odnosno prođu teorijsku i praktičnu nastavu kako bi gljive naučili raspoznavati po četiri bitna elementa - obliku, boji, mirisu i okusu. Oni koji su zainteresirani mogu se javiti na njegov broj telefona 098/219-770.

Kako bi nam pokazao koliko je važno, ne samo površno već jako dobro poznavati gljive, pokazao nam je dvije koje su gotovo identične - razlikuje ih samo nijansa, a kada se jedna od njih "ispere" od kiše razlike gotovo i da nema. Riječ je o mnogima znanoj gljivi lisičarki i njenoj "zloj" kopiji - zavodnici koja je jako otrovna, a njena konzumacija može završiti i smrću.

Na pitanje kakva je gljivarska sezona Tanković navodi kako gljiva ima, a tome je pridonijelo suho vrijeme te onda jača kiša koje je probudila micelij i rast gljiva.

- Iako je sezona dobro počela česta kiša sada opet ne valja, jer već izrasle gljive vrlo brzo uništava, navodi nam Tanković dodajući kako gljive za lijepog vremena u prirodi mogu trajati (i brati se) oko tjedan dana, a sada za već dva dana trule.   

Napomenimo da se uz izložbu po cijeni od 20 kuna moglo uživati i u gljivarskom kotliću, a izložba je otvorena i sutra od 7 do 13 sati. Kako doznajemo sutra će se pripremati gljive na maslacu, a Tanković će i dalje spremno odgovarati na svaki upit. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter