Izložba fotografija Guerina Sošica u Kanfanaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Malenica u Kanfanaru je povodom Praznika rada otvorena posthumna izložba fotografija Guerina Sošica. Sošic je bio snimatelj rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta "Ruder Boškovic", pa je svojom podvodnom kamerom obišao cijeli Jadran.

Pune 33 godine snimao je morske organizme u moru i u CIM-u pomocu mikroskopa. Kao ljubitelj prirode volio je fotografirati i etnografske elemente.

U Malenici se stoga uz fotografije morskih  organizama mogu vidjeti i snimke kažuna, koji vjerojatno više ne izgledaju onako kakvi su na slikama. Izložene su i kartoline podvodnog svijeta, koje je CIM izdavao s motivima fotografija Guerina Sošica.

Otvarajuci izložbu Gordana Ružic Schrimer je rekla da se Sošic podvodnim snimanjem poceo baviti još u šezdesetim godinama prošlog stoljeca, snimajuci u crno-bijeloj tehnici. Uz morske dubine slikao je kažune i ruralne gradevine po cijeloj Istri, pa su mu radovi bili objavljivani na kalendarima.

Uz CIM suradivao je s rovinjskim Zavicajnim muzejom i Centrom za povijesna istraživanja te Narodnim sveucilištem u Trstu, gdje su pohranjeni brojni njegovi radovi.

Osamdesetih godina dobio je novu tehniku pa je snimao s novim elanom. Posebno je volio snimati pod mikroskopom, objavljujuci fotografije svijeta koji je nevidljiv golim okom. Svojim je radovima sudjelovao na brojnim domacim i stranim izložbama, dobivši više vrijednih nagrada.

Pocetkom devedesetih je obolio. Jedanaest godina se borio sa opakom bolesti, a uz obitelj najveca mu je utjeha bila fotografija. Sredivao je svoju bogatu arhivu, ne samo fotografija i dijapozitiva, vec i bogate literature i opreme, koja se još cuva u njegovoj kuci.

O Sošicevom radu govorili su supruga Marija, nacelnik Sandro Jurman i predsjednik udruge Dvegrajci Anton Meden. Marija Maretic je na otvaranju izložbe, koja ce biti otvorena do 8. svibnja, govorila stihove iz svojih zbirki poezije na cakavskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter