Izložba fotografija Đure Janekovića u Milanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostoru nekadašnje crkve Sv. Carpofora Akademija likovnih umjetnosti Brera u Milanu ugostit će od 1. do 13. kolovoza izložbu fotografija Đure Janekovića, jednog od prvih profesionalnih fotoreportera u Hrvatskoj.

Pod nazivom "Đuro Janeković – Fotografo Croato, Artista Europeo" talijanska publika imat će se priliku upoznati sa širokim rasponom motiva, tema, snimaka i perspektiva koje je Janeković u tridesetim godinama prošlog stoljeća svojim objektivom zabilježio "s druge strane Jadrana".

Predstavljanje radova tog istaknutog zagrebačkog fotografa, snimljenih od 1932. do 1935. godine, uslijedilo je nakon što su bili izloženi u Rimu (u Refektoriju Palazzo di Venezia, na prijelazu 2013/2014.) i u Bariju (Sala Bona Sforza u Castello Svevo, srpanj-rujan 2014.).

Izložbu Ministarstva kulture RH i Muzeja za umjetnost i obrt organizira Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu.

Radovi Đure Janekovića (Zagreb, 1912. - Osijek, 1989.) donedavno su bili potpuno nepoznati u kontekstu hrvatske, ali i europske fotografije, premda je Janeković u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća bio značajnim protagonistom zagrebačke umjetničke scene i svjedokom te promicatelj europskog modernizma, stoji u najavi Muzeja za umjetnost i obrt.

Janeković je svojim fotografijama postao kroničar života svoga grada na svim razinama, od predgrađa do elegantnih ulica, od dama i balerina do siromašnih ljudi s rubova života, dodaje se.

Bilo je to za fotožurnalizam vrlo kreativno razdoblje - urbanizacija, pojava potrošačkog društva, popularizacija sportova i masovna zabava. Po uzoru na njemački Berliner Illustrirte Zeitung u Zagrebu se pokreću ilustrirani časopisi poput "Svijeta" i "Kulise" koji pridaju osobitu važnost fotografiji, gdje su objavljivane i Janekovićeve foto kronike.

Jedinstvene su njegove noćne snimke Zagreba postignute dugom ili dvostrukom ekspozicijom, a njegove perspektive i očišta posebno su intrigantne u usporedbi po vremenu nastanka istodobnim fotografijama Aleksandra Rodčenka, napominje se. Sportske snimke podsjećaju stilom na najbolje njemačke fotografije onog vremena, a Janeković, koji je i sam bio sportaš, bio je osobito nadaren za snimanje akcije i pokreta.

Đuro Janeković fotografijom se počinje baviti već u osnovnoj školi, a nakon mature na I. muškoj realnoj gimnaziji upisuje Poljoprivredno –šumarski fakultet. Tridesetih godina prošlog stoljeća bio je poznati zagrebački atletičar, natjecatelj u cross-countryju u HAŠK-u, klizač i planinar.

Od 1933. do 1935. je bio stalni fotoreporter Jugoslavenske štampe u Zagrebu u čijem izdanju izlaze "Novosti", "Kulisa" i "Koprive". Kao član Fotokluba Zagreb, izlagao je na izložbama umjetničke fotografije u Beču, Muenchenu, Buenos Airesu, Londonu, Oslu, Stockholmu, Amsterdamu, Debrecinu, Pragu, Varšavi, Sofiji i na izložbama umjetničke fotografije u Zagrebu.

Više puta je nagrađivan za svoje radove, a na prvom mjestu treba istaknuti nagradu Camera Crafta 1938. godine. Među prvima se počeo baviti i kolor fotografijom. Poslije Drugog svjetskog rata više nije izlagao, već se posvetio stručnoj karijeri, ali je zabilježeno da su njegova predavanja uvijek bila popraćena izvrsnim dijapozitivima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter