Izložba fotografija Danka Stjepanovića u porečkoj Maloj galeriji

Chiwetel Ejiofor u '12 godina ropstva'
Chiwetel Ejiofor u '12 godina ropstva'

U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox koji je u ponedjeljak započeo u porečkome kinu, a uz kojeg se bogati program širi i na druge dokumentarističke forme, u Maloj galeriji smještenoj podno samoga kina, u utorak će se s početkom u 20 sati održati i otvorenje izložbe fotografija Danka Stjepanovića naslovljene "Jeliba, muette".

Stjepanović je rođen 1980. u Sarajevu, a nakon što se pridružio francuskoj fotografskoj agenciji Sipa Press, radio je kao fotoreporter nekoliko godina i to uglavnom na Balkanu, ali i u Sjevernoj i Zapadnoj Africi. Velik dio njegove sveukupne fotografske prakse čine suradnje s drugim vizualnim umjetnicima, piscima, arhitektima te u kazalištu, a njegova izložba "Jeliba, muette", prema najavi, "uranja u prostor tišine i ostavlja svoje tragove iznutra", te "iako se ne bavi ratom niti egzotičnim prostorom i vremenom, otkriti će posjetiteljima priče koje svi mi pričamo."

Autorov projekt odvija se "na obali rijeke Niger u vrijeme kada su odjeci Arapskog proljeća dosegli subsaharsku Zapadnu Afriku. Država Mali je uzdrmana i javlja se nemir. Kao u bilo kojem području s bogatom poviješću, slojevi su debeli i obrisi pripovijedanja posrću pod vlastitom težinom. Zajednice sa sjedilačkim i nomadskim načinom života, uglavnom Tuarezi, stoljećima se sukobljavaju, tražeći politički iskaz vlastitih vrijednosti. U suvremenom kontekstu, u kojem je kolonijalna prošlost prožeta s formalnim i neformalnim utjecajima Zapada i Istoka, državnih i nedržavnih "igrača", ovi pokušaji mogu se doimati uzaludnima i naivnima, no oni su duboko ukorijenjeni u ranije spomenutom strahu od života bez puno priča. Pitanje je, stojimo li ili se i mi skrivamo iza njih?"

Izložba će se moći razgledati do 18 studenog. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter