Izložba fotografija Anđela Bošca: "Babylon, in memoriam"

Jedna od fotografija Anđela Bošca iz serije "Babilon"
Jedna od fotografija Anđela Bošca iz serije "Babilon"

Izložba fotografija Anđela Bošca pod nazivom "Babylon, in memoriam", otvorena u novigradskom Muzeju Lapidarium od 10. do 15. svibnja, posvećena je nedavno preminulom Tomažu Panduru, nadaleko poznatom i višestruko nagrađivanom umjetniku i kazališnom geniju. 

Portreti glumaca u pustinjskom krajoliku

Redateljski rad Tomaža Pandura (Maribor, 1963. - Skopje, 2016.), ističe se po vizualnim i estetski originalnim adaptacijama dramskih klasika u kojima je spajao sve grane umjetnosti. Među njegova najznačajnija ostvarenja spadaju predstave "Božanstvena komedija", "Faust", "Tesla Electric Co.", "Hamlet" i "Medeja". Sa svojim je predstavama gostovao u mnogim zemljama i bio međunarodno priznat i poznat kao redatelj koji je stvarao jedinstvene multikulturalne kazališne komade koji su inspirirale mnoge umjetnike različitih profila. Među njima je i umjetnik fotografije Anđelo Božac koji se predstavlja na izložbi u Muzeju  Lapidarium.

 Izložene su četiri analogne fotografije formata 140 x 140 cm iz serije "Babylon". Na fotografijama su prikazani portreti glumaca iz istoimene kazališne predstave nastale u vrijeme kada je Božac radio kao službeni fotograf Drame Slovenskog Narodnog kazališta Maribor, koju je vodio i proslavio Tomaž Pandur.

- Fotografije prikazuju glumce u pustinjskom krajoliku koji se doimaju poput asirsko-babilonskih mitoloških bića. Istovremeno je stvoren privid reljefnosti pozadine na kojoj počivaju, čime fotografije dobivaju trodimenzionalan dojam, ističe povjesničarka umjetnosti Sabina Oroshi i naglašava da je dio ciklusa koji je prikazan na izložbi "Babylon, in memoriam" nastao namjenski za izložbu Suvremena hrvatska umjetnost u organizaciji Muzeja Lapidarium na kojoj je umjetnik predstavljen u Lalit Kala Akademi – Nacionalnoj Akademiji Umjetnosti New Delhi u Indiji 2007. kada su Muzeju ustupljena prava za uvećanje i izlaganje radova.

Međunarodno priznati umjetnik

Dr. sc. Anđelo Božac (1959, Pula) međunarodno je poznati fotograf čiji se izlagački opus proteže od Hrvatske i Češke (gdje danas živi) do Njemačke, Japana i mnogih drugih zemalja svijeta. Sudjelovao je na 300 skupnih izložaba te dobio oko 140 priznanja uključujući nagrade Hasselblad Open, Pro Helvetia Foundation, Helmuta Newtona i Taschen Award.

Jedan je od prvih umjetnika koji je doktorirao na katedri za fotografiju FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts) u Pragu. Osim što fotografiju koristi kao medij umjetničkog izražavanja, Anđelo Božac je vodio radionice za Leica Academiju te bio predavač povijesti fotografije i fotografskog portreta na FAMU. Njegovi radovi se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama fotografija u svijetu. U Galeriji Rigo predstavljen je izložbom Anđelo Božac: Coming Out 2003. godine. (Priredila B. Ć. J.)

 


Podijeli: Facebook Twiter