Izložba Društva distrofičara u povodu Tjedna kretanja

Mališani su znatiželjno razgledali pomagala distrofičara
Mališani su znatiželjno razgledali pomagala distrofičara

U povodu Europskog tjedna kretanja Društvo distrofičara Istre izložilo je danas na Portarati u Puli, drugu godinu za redom, pomagala za kretanje. Izložili su tako štake, hodalice, ali i drvenu oslikanu rampu, za koju je predsjednik Društva Davor Komar naveo kako njena izrada košta tek sto kuna.

- Drvena rampa jako je zgodna za prijeći do dvije stepenice, a kada se ne koristi može se objesiti na zid kao slika, s obzirom da je i lijepo oslikana, veli Komar.

Izložene su bile i razne vrste rampi - teleskopska, rampa koja se može zarolati poput prostirke za more, hidraulična rampa, ali i auto prilagođen za ručno upravljanje te skuteri za osobe s invaliditetom, koji se pune na struju, mogu jednim punjenjem proći 50 kilometara, a voze 15 kilometara na sat. Kod nas su, veli Komar, još rijetki, jer su skupi, no vani ih već ima svaki veći trgovački centar.

Također, mogao se razgledati i specijalni kombi s hidrauličnom rampom, čija je prilagodba stajala sto tisuća kuna, te "scala mobile" - gusjeničar koju osobu u kolicima može prevesti po stepenicama. Za našeg obilaska Portaratu su posjetili mališani vrtića "Vjeverice", kojima su izložena vozila bila jako zanimljiva. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter