Izložba Drugačijost/Diversita Grožnjanu u čast

Izložbu su otvorili Eugen Borkovsky i Claudio Stocovaz
Izložbu su otvorili Eugen Borkovsky i Claudio Stocovaz

Brojna je publika i dio od zastupljenih 47 autora prisustvovala otvorenju nove izložbe, zapravo kolektivnog, selektiranog, tematskog likovnog projekta u Gradskoj galeriji Fonticus. Izložba je naslovljena Drugačijost/Diversita, a voditelj galerije Eugen Borkovsky priredio ju je u povodu Dana općine Grožnjan i mjesnih patrona svetog Vida, Modesta i Krešencije.

- Ideja je bila obraditi fenomen različitosti, posebnosti, drugačijosti, vizualno predstaviti stvari koje se ne uklapaju u prosjek, željeno, očekivano, uobičajeno. Ovaj projekt dodiruje identitet ovog grada, jer je Grožnjan doista drugačiji. Rijetko je to mjesto u kojemu ogovaranja započinju rečenicama poput: "Kakav je to umjetnik?", "Vidi što radi!", a ne sa "Znaš li tko je s kime spavao?". I u drugim gradićima Istre, koji su također pitoreskni, ima panorama, arhitekture, spomenika, maslina, vina, magaraca, boškarina…, ali nema tradicije i količine kulturnih događanja kao u Grožnjanu. Ovdje se već 49 godina vode vidljive i nevidljive, čujne i suptilne polemike o kvaliteti kreativnosti, o uporabi boje ili materijala, ali i o uspješnosti, gledano parametrima plasmana artefakata, kazao je Borkovsky.

Napomenuo je da se Gradska galerija Fonticus svojim programom bori da grad funkcionira tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima te zaključio da smije reći kako su primjerom, posjetom i plasmanom projekata pokazali da je to moguće, da ne postaju, poput Poreča, Umaga i Novigrada "tromjesečna histerična destinacija s najvažnijim zanimanjem - kuhar i konobar" i da pojam "Europa regija" u Istri ne bude samo fraza za devastaciju prirode.

- Prema riječima Borkovskog, sama bit umjetničkog oblikovanja nosi u sebi i ideju drugačijosti. U ovom se slučaju tražilo od "drugačijih" - umjetnika i kreativaca, da predstave, ilustriraju, problematiziraju svoj osobni status ili primijećene situacije koje različitost naglašavaju. "Često nismo ni svjesni vlastitog nivoa normalnosti, poslušnosti. Ovim tematskim vizualnim promišljanjima možemo pomoći rađanju novih kriterija prihvatljivosti", poručio je. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

VIŠE O IZLOŽBI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter