Izložba "Dama sa zlatnim naušnicama" u Augustovom hramu

(Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Snimio Neven LAZAREVIĆ)

U Augustovom hramu u Puli otvorena je izložba "Dama sa zlatnim naušnicama" Pokrajinskog muzeja Koper.

Tijekom arheološkog nadzora 2002. godine, a u sastavu izgradnje autoceste Kopar-Ljubljana, na području Bivja kod Ankarana, otkrivene su zidane konstrukcije. Uskoro je otkriveno da se tu skriva rimskodobno groblje raspoređeno u tri grobne parcele s 51 grobom.

- Ženski kosturni grob iskopan je tik uz granični zid, a sve tri grobnice bile su ukopane u sloj gline i obložene velikim vapnenačkim pločama. Pokojnica je u vrijeme smrti imala između 40 i 45 godina života, što je bila uobičajena starost za ono doba. Na sačuvanim kostima uočava se jaka deformacija na desnom ramenskom obruču, što ukazuje da je za života imala veće poteškoće s desnim ramenom. Uz glavu pokojnice bila su priložena dva keramička vrča, a na jugozapadnom uglu groba ležale su uljanica i igla. Zlatne naušnice s umetkom od crvenog stakla pronađene su prilikom čišćenja lubanje uz koju je ležala i loše očuvana koštana igla za kosu, kazala je Maša Sakara Sučević.

Zlatne naušnice, saznajemo, rađene su tehnikom "crotalia" koja se u rimskom društvu koristila od 1. stoljeća nadalje. Na kapsuli s umetnutom staklenom perlicom crvene boje, pridodana je okrugla pločica ukrašena kosim urezima. Naušnice su se u ušnu resicu umetale pomoću kukice u obliku slova S.

Autori izložbe su Maša Sakara Sučević, Brigita Jenko, Noel Mirković te Matjaž Novšak. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter