Izložba Castrum Vallis okupila 72 umjetnika

Pastrovicchio uručuje plaketu Predragu Gollu
Pastrovicchio uručuje plaketu Predragu Gollu

U nedavno rekonstruiranom Multimedijalnom centru Ulika u Balama, pred velikim brojem posjetitelja, otvorena je 49. skupna izložba Castrum Vallis. Tom je prigodom općinski načelnik Edi Pastrovicchio dodjelom prigodne plakete zahvalio Predragu Gollu, jednom od osnivača baljanske likovne kolonije i ove skupne izložbe.

Izložbu na kojoj svoje viđenje svijeta prikazuju akademski umjetnici, ali i oni bez visokog obrazovanja, pokrenuli su 1964. godine Vasilije Jordan, Dragica Cvek Jordan i Milan Cmelić, a ubrzo im se pridružio i Predrag Goll, Slavonac koji velik dio godine provodi u Balama.

Osnivači na početku nisu mogli ni sanjati koliko će autora sudjelovati u ovom projketu, a samo ove ih je godine 72. Ni u jednom svom razdoblju izložba Castrum Vallis nije bila opterećena natjecanjem, već je bila idealno mjesto za ljetno druženje umjetnika. Sintetizirala je tradicije i mudrosti, s referencijom na vlastitu sredinu i inspiraciju koju nude sunce, more, zemlja i kamen spojeni s duhom i emocijom.

Otvarajući izložbu Ennio Malusa' je istaknuo da ovogodišnja nosi simbolički naziv "Flashback in Bale/Valle", čime se autori referiraju na osjećaje i umjetničke doživljaje koje su u njima pobudile Bale.

Naglasio je da se pozivu organizatora, Općine Bale i njene turističke zajednice odazvalo toliko autora, da je Ulika postala pretijesna. Zbog toga su po sredini postavljeni panoi, da bi se mogla izložiti sve slike.

Na otvaranju je nastupila nedavno osnovana ženska klapa Castrum Vallis. Pod vodstvom Irene Turković izvela je baljansku himnu i nekoliko klapskih napjeva. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter