Izložba Boruta Skoka u sklopu Dana slovenske kulture

S izložbe: triptih Boruta Skoka nastao tijekom studentskih dana
S izložbe: triptih Boruta Skoka nastao tijekom studentskih dana

Samostalna izložba pulskog umjetnika Boruta Skoka otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Slovenskog kulturnog društva Istra, a u sklopu Dana slovenske kulture u Istri.

Na izložbi je brojna okupljena publika mogla pogledati radove Boruta Skoka po izboru povjesničarke umjetnosti Tine Širec Džodan. Ona je odabrala radove u rasponu od 1998. do 2006. godine, a glavna odlika sedam izloženih slika je iznimno snažan kolorizam. Skokove posljednje izložbe bile su studije, da parafraziramo poznatu pjesmu, bijele nijanse blijedog, pa nam ova retrospektiva za koju je zaslužna Širec Džodan daje priliku da se prisjetimo ranije i šarenije istraživačke faze autora.

Širec Džodan opravdava izbor mladog autora za izložbu u sklopu Dana slovenske kulture u Istri činjenicom da se radi o Puležanu kozmopolitskog opredjeljenja. U katalogu izložbe ona piše da je nakon temeljitog pregleda cjelokupnog slikarskog opusa ovog jasno stvaralački determiniranog autora, odluka o izboru radova za izložbu bila uistinu teška. Cijeli opus autora po njoj ima jasan razvojni put te bi najbolje bilo koncipirati jednu opsežnu retrospektivnu izložbu, no to je zbog objektivnih okolnosti bilo nemoguće izvesti.

- Tako je, eto, sklopljen kompromis s idejom o izložbi koja bi obuhvatila izbor radova iz umjetnikovog akademskog slikarskog razdoblja, koje je pritom bilo nemoguće izostaviti, i radove nastale u desetljeću koje je uslijedilo. Autorov slikarski jezik je iznimno čistog izraza i ne skriva vlastite temelje u apstraktnom ekspresionizmu. Boje su intenzivne, potez je energičan, a ujedno zauzdan u precizno odmjerenim površinama koje u naizgled apstraktnoj formi geometrijskih oblika ritmički slijede jedna drugu stvarajući pritom atmosferu trodimenzionalnog prostora, piše Širec Džodan.

Na izložbi je bio prisutan i veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk, a pridružili su mu se i zamjenica župana Giuseppina Rajko te zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin.

Izložbu Boruta Skoka u galeriji SKD-a Istra moguće je razgledati do 30. listopada. (Napisao i snimio Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter