Izložba Blaža Pirnata u Umagu

Autor će u peformansu hodati na gumenoj traci
Autor će u peformansu hodati na gumenoj traci

Sutra će se u 20 sati u MMC galeriji u Umagu otvoriti samostalna izložba Blaža Pirnata "I Walk the Line", a tom će prilikom, uz slyde show i izložbu crteža, izvesti istoimeni performans, uz hodanje po gumenoj traci.

Kako u najavi pojašnjava Eugen Borkovsky, Blaž Pirnat predstavlja izložbu/projekt koja problematizira pojam kretanja. U premisi istraživanja je gibanje i koncentracija, svojevrsno premašivanje osobnih mogućnosti gdje instinkt mora zamijeniti racio. Tijek autorovih performativnih i likovnih promišljanja rezultira akcijom, serijom fotografija i nizom crtačkih radova, a proces počinje umjetnikovim koračanjem i balansiranjem na razapetoj gumenoj liniji.

Blaž Pirnat rođen je u umjetničkoj obitelji u Sloveniji. Živio je 20-ak godina u SAD-u; studirao je na California College of the Arts gdje je diplomirao 2011. godine. Njegovi se radovi kreću od slikarstva i crteža prema konceptualnom likovnom izrazu. Na autora utječe i studij tehničkih znanosti i filozofije. U tijeku i poslije studija radi performanse, video i interaktivne instalacije; dodiruje ekološke i socijalne teme. Trenutno živi u Umagu.

Izložba će biti otvorena do 31. svibnja. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter