Izložba "Bijela plava crvena" u galeriji Milotić

Radovi Alexandera Trifonova u galeriji Milotić (B. VINCEK)
Radovi Alexandera Trifonova u galeriji Milotić (B. VINCEK)

Međunarodna izložba slika i skulptura "Bijela plava crvena" koja okuplja 15 umjetnika iz pet slavenskih zemalja otvorena je ovog vikenda u pulskoj galeriji Milotić. Međunarodni projekt "Bijela plava crvena" poveznicu među okupljenim umjetnicima pronalazi u zastavama njihovih zemalja koje sadrže te boje. Uz hrvatske predstavnike, u projekt su uključeni likovni umjetnici iz Rusije, Slovačke, Slovenije i Češke.

Ovu inicijativu pokrenuo je slovački kustos, povjesničar umjetnosti i galerist Luboslava Mosa, a intencija ove kolektivne izložbe je promocija međunarodne kulturno-umjetničke suradnje.

"Danas nam se čini da riječ vrijednost više nema smisla. No vrijednost je prava evolucija, civilizacija i budućnost. Bez nje, povijest nas uči, sve kolabira. Čovječanstvo konstantno stvara mostove suradnje, prijateljstva i iskrenih osmjeha. Umjetnost je najveći kulturalni aspekt života. Koncept ove trobojne izložbe se na to nadovezuje. U njoj je veličina slavenskog duha, istraživanje u umjetnosti i potraga za vrijednostima i kontekstom, kontakt s globalizacijom i s činjenicom da smo svi povezani", piše Moza u predgovoru kataloga izložbe.

Samu selekciju umjetnika napravio je slovački umjetnik Miloš Prekop koji se na izložbi također predstavio s tri rada.

"Izložba "Bijelo plavo crveno" možda i zanemaruje najrazvikanije trendove u današnjoj umjetnosti, ali to je bilo namjerno jer su najnoviji trendovi već jako dobro zastupljeni. Cilj izložbe nije mapiranje umjetnosti tih zemalja i njihovih najnovijih tendencija već želi izborom od 15 umjetnika približiti publici samo mali djeličak onoga što se u tim zemljama događa. Izbor je možda i subjektivan jer su svi ti umjetnicu ujedno i moji prijatelji, pa mi se ostvarila stara želja da organiziram međunarodnu izložbu koju bi mogli nazvati Miloš Prekop i prijatelji, ali ostanimo na milozvučnom nazivu "Bijela plava crvena"", piše Prekop u katalogu izložbe. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter