Izložba Alberta Biasija u Motovunu

Albeto Biasi: Dinamica Triangolare
Albeto Biasi: Dinamica Triangolare

Alberto Biasi, jedan od najvećih talijanskih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, izlaže u Motovunu. Fondacija Šutej u Galeriji "Pet kula" organizira izložbu Biasijevih djela nastalih od 1960. do danas, a od 3. svibnja do 13. lipnja u Motovunu će se moći pogledati 24 slike koje ilustriraju stvaralaštvo jednog vodećih svjetskih stvaratelja kinetičke umjetnosti.

Biasi je rođen 1937. u Padovi, a u svijetu umjetnosti poznat je i po tomu što je 1959. osnovao "Gruppo N", jednu od prvih europskih skupina eksperimentalne, kinetičke i programirane umjetnosti. Nakon što je 1967. skupina raspuštena nastavio je samostalan rad na oblikovanju harmonijskih oblika promjenjivih boja s pokretnim dijelovima, stvarajući na taj način slike u stalnom mijenjaju.

Njegova djela su usmjerena na predstavljanje energije kao izvora dinamičnosti u stalnoj potrazi za izravnim dijalogom s gledateljem, stvarajući osjećaj dvosmislenosti i neodređenog prostora.

Njegovo se ime redovito povezuje s razdobljem najveće popularnosti optičko-kinetičkih umjetnosti jer je zahvaljujući svojim umjetničkim kreacijama preciznih optičkih oblika stvorio zanimljive slike čija površina mijenja izgled stvarajući iluziju pokreta.

Biasi je do sada održao više od 90 samostalnih, a sudjelovao je i na više od 450 skupnih izložbi, a za svoj je rad dobio brojne značajne nagrade i priznanja. Ova Motovunska mu je nakon 1972., kada je u Zagrebu izlagao u sklopu "Novih tendencija", druga izložba u Hrvatskoj.

Djela Alberta Biasija čuvaju se u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, Nacionalnoj galeriji u Rimu, te u muzejima u Beogradu, Bolzanu, Bratislavi, Buenos Aires, Ciudad Bolivaru, Epinalu, Gallarate, Guayaquilu, Lodzu, Ljubljani, Livornu, Middletownu, Pragu, Padovo, Saint Louisu, San Franciscu, Tokiju, Torinu, Ulmu, Veneciji, Wroclawu i Zagreb, te brojnim privatnim zbirkama diljem svijeta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter