Izlovili kolica, lonce, motore...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podmorje sada lakše diše – danas je u ronilackoj eko-akciji duž južne strane poreckog poluotoka iz mora izvuceno nekoliko stotina kilograma otpada. Rezultat je to višesatnog rada više desetaka ronilaca iz Ronilackog kluba Porec i njihovih kolega iz drugih istarskih gradova, koji su na svojim ledima iznijeli redovitu akciju cišcenja poreckog akvatorija, u organizaciji Lucke uprave i komunalnog poduzeca Usluga.

Kao i ranijih godina, podvodni ulov je i jucer bio bogat i raznolik, toliko da se prolaznik morao zapitati što je nesavjesnim gradanima i moreplovcima bilo na umu, kad su predmete odlucili tek tako baciti u more.



Obilazeci rivu, zatekli smo ronioca Zorana Zulianija koji je djelatniku Lucke uprave Zoranu Vretenaru dodavao netom izronjena djecja kolica, samo jednu od stvari koje je pronašao na morskom dnu. I ovdje se još jednom potvrdilo da se svakodnevnica sastoji od aktera razlicitih profila - jednih koji lakomisleno bacaju, i drugih koji svoje slobodno vrijeme troše da bi za njima skupljali.

A u Porecu se imalo što skupljati - tepsiju za kolace, stare lonce i tanjure, caše za sladoled, stolice i gume, dijelove brodskih strojeva, metle i kišobrane, pored uobicajenih staklenih boca i manjih željeznih predmeta, kojima se nitko više i ne cudi.

Otpad se spremao u vrece i hrpe na rivi, te odlagao u više od deset za ovu prigodu postavljenih kontejnera.

Akciju je pomogao i Eko-brod rijecke Dezinsekcije, jedan od dva takva plovila koja pokrivaju zapadnu istarsku obalu, cisteci more od nafte i razlicitog plutajuceg krutog otpada. Danas je imao zadatak s površine pokupiti sloj trave, karakteristican za ovo doba godine, kojeg prema rivi nanosi južni vjetar.


Podijeli: Facebook Twiter