Izlile se fekalije na porečkom kupalištu

Porečko gradsko kupalište (J. PREKALJ)
Porečko gradsko kupalište (J. PREKALJ)

"Otišao sam, kao i svakog jutra, plivati na gradsko kupalište. Odjednom sam se našao u mutnom moru, negdje na 30-ak metara od obale. Oko havarijskog ispusta bilo je puno raspadnutih čestica koje su na površini smrdjele, na što su se žalili i drugi jutarnji kupači. Poslije sam se morao istuširati više puta i dobro izribati, jer je nakon kupanja u fekalijama osjećaj vrlo neugodan. A i nisam želio kolegama smrdjeti na poslu."

Tako nam je danas čitatelj opisao svoj ranojutarnji doživljaj na porečkom gradskom kupalištu, gdje su, kasnije smo doznali, građani još sinoć zamijetili fekalije u moru. Očito je došlo do nekog kvara i aktiviranja havarijskog ispusta.

Međutim, danas tu plažu gradsko komunalno poduzeće Usluga nije zatvorilo za kupanje. Prijepodnevni prizor na kupalištu bio je uobičajen - kod akvagana, ispod kojeg havarijski ispust ide u more iz kanalizacijske crpne stanice Novo naselje, sve je bilo prepuno turista koji su se sunčali.

Od kupanja su ih, kako smo ustanovili na licu mjesta, spriječile tek poveće meduze u plićaku.

Voditelj Uslugine radne jedinice Otpadne vode Siniša Pilat nije negirao da je došlo do izlijevanja fekalija, a rekao je i da ne bježe od odgovornosti, ali uvidom na terenu njihovi djelatnici nisu zamijetili nikakvo onečišćenje, već tek nepravilnosti u radu uređaja.

Također, posebno je istaknuo, građani su odmah, čim su vidjeli da nešto u moru nije kako treba, trebali nazvati Centar 112, jer tek tada Usluga može na vrijeme reagirati, sanirati i tako spriječiti eventualno veće zagađenje mora.

- Naš je djelatnik pri jutarnjem obilasku terena zamijetio da je u crpnoj stanici pregorio jedan od dva osigurača. Crpna stanica, unatoč tome, radila je normalno. Kontrolom ujutro nije utvrđeno onečišćenje u vodi, nego izlijevanje kod okna na kopnu, odmah do akvagana. Manja količina materijala izlila se ondje, što je odmah očišćeno, objasnio je Pilat.

Nakon našeg poziva veli da je svejedno poduzeo mjere - pozvao je državnog vodopravnog inspektora, a zatim i Lučku kapetaniju od koje je zatražio izvid na moru oko havarijskog ispusta stotinjak metara od obale. Ni ondje nije utvrđeno nikakvo onečišćenje.

- Da je onečišćenje zamijećeno, odmah bi se postavila crvena zastava zabrane kupanja. Takve stvari ne prepuštamo slučaju. Sustavi nisu bezgrešni i to se može dogoditi, od odgovornosti ne bježimo. Ove sezone, srećom, takvih incidenata na porečkim plažama nije bilo pa nismo morali zatvarati plaže, rekao je Pilat. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter