Izletnici zaobilaze konobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski ruralni turizam i ove godine bilježi porast prometa, a ocekuje se da ce sezonu završiti u plusu za šest posto. Kako saznajemo iz konzorcija ruralnog turizma Istre Ruralisa, trenutno ovaj segment bilježi pet posto više gostiju, što se tice turista pristiglih preko agencija, dok individualci drže konstantu od prošle godine.

- Nisu svi u plusu. Neka domacinstva bilježe pad posjecenosti agencijskih gostiju. Razlog tome je vjerojatno postojanje više istih, odnosno slicnih objekata s istom ponudom. Najveci pad gostiju osjeca se kod izletnika, gostiju koji organizirano dolaze na domacinstva na rucak u sklopu izleta po Istri. Time se potvrduju prošlogodišnja predvidanja kako se struktura gostiju mijenja u korist "niche" gostiju. Ukoliko se želi zadržati rast broja dolazaka i ocuvati dostignuti nivo boravka u ruralnoj Istri, potrebno ce biti ponuditi tematska domacinstva s dodatnom ponudom i osmišljenim programima, smatra Robert Bacac iz Ruralisa.

Istice da nije bilo velikih smanjivanja cijena, osim manjih korekcija, te da su vecinom zadržale prošlogodišnju razinu. Stoga ocekuje da ce i zarada od ovog tipa turizma bilježiti bolju zaradu nego lani. Ove sezone, takoder, nije ni bilo znacajnijeg povecanja kapaciteta. Otvoreno je tek nekoliko novih ruralnih kuca koje i dalje drže primat u dolascima gostiju i još uvijek su najtraženije što se tice sezone.

Inace, istarske ruralne turisticke objekte ove sezone najviše bukiraju Nijemci i Englezi. Najposjeceniji su objekti na podrucju Turisticke zajednice središnje Istre koje obuhvaca velik dio unutrašnjosti.

Taj je TZ u prvih šest mjeseci imao plus od 16 posto u nocenjima (16 tisuca), dok su ostali TZ-i u središnjem dijelu Poluotoka zabilježili puno manji broj nocenja, a vecinom i minuse. Rasli su jedino Motovun (3,8 tisuca nocenja) za 29 posto, Buzet (4,8 tisuca nocenja) za deset posto i Grožnjan (tisucu nocenja) za 30 posto. Ostali su bili u minusu, a najveci je zabilježila Savicenta (tisucu nocenja) i to za 77 posto. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter