Izlet na Žbevnicu: Posvuda sami vidici

Žbevnica - fantastičan pogled
Žbevnica - fantastičan pogled

Često čekam posljednji dan za predaju teksta pomno prateći vremensku prognozu, ali ni za ovaj vikend nisam siguran u stabilne vremenske uvijete pa sam Vam odlučio preporučiti kratak i atraktivan planinarski izlet na Žbevnicu, najzapadniji vrh u Istri, pa tako i Hrvatskoj, viši od tisuću metara - točnije 1.014 metara. Žbevnica je istaknuto brdo koje dominira iznad Bresta – pod

Žbevnicom, jer se istoimeno selo nalazi i pod Učkom. Najviša točka Žbevnice označena kamenim kupom, vrh je širok i prostran, tako reći livada, a s njega se pruža pogled na cijeli greben Ćićarije, Brest, slovenske i talijanske Alpe, Dolomite, Tršćanski zaljev, slovenski Snežnik. Jednostavno, kamo god da se okrenete, sami vidici. U šumi pod vrhom nalazi se planinarska kuća, brvnara koju je izgradio i održava HPD Planik iz Umaga.

Kako do Bresta

Da biste se popeli na Žbevnicu, najprije treba stići u Brest. Meni draži i ljepši put autom vodi od Lupoglava do Lanišća, a iz Lanišća uspon do Račje Vasi i onda prekrasnim livadama s obiju strana ceste platoom Ćićarije gdje ste stalno na oko 700 metara nadmorske visine kroz Rašpor i Trstenik sve do Bresta. Drugim putem možete doći iz Buzeta, strmom cestom prema željezničkoj stanici te onda lijevo na cestu, a potom livadama i padinama u Brest.

Uobičajeno parkiralište i mjesto gdje počinje uspon je pred kraj sela, pored velike kuće, nalik na staru školu. Sam put do planinarskog doma nije dug, za neke 15 minuta za neke i do pola sata, ali je veoma strm, na par mjesta osiguran sajlama, ali bez straha, nije ništa vrtoglavo ni opasno, no oprez je potreban. Od Planinarskog doma staza je označena, te se lagano serpentinama uspinjete do travnatog grebena. Do te točke ste u zavjetrini, ali tu, ako puše bura, zaista ćete upoznati što znači riječ hladno. Zato se u slučaju burnog vremena opremite toplom odjećom, uzmite kapu i rukavice. Sam greben do vrha položena je travnata padina i tu ste praktično na cilju, dvadesetak minuta laganog hoda i na vrhu ste.

Na Žbevnicu vodi više puteva pa se tako iz Bresta možete popeti na vrh direktno južnim i veoma strmim padinama, zaobići je prema zapadu i kroz slikovitu i prekrasnu dolinu obrubljenu grebenima natrag na istok prema vrhu, što je nešto duža tura, s ceste prema Brestu iz Trstenika.

Kada stignete do planinarskog doma, tu ste kao na balkonu s pogledom, a mjesto dobro dođe za okrjepu, odmor i kao sklonište u slučaju lošeg vremena ili kratkotrajnog pljuska.

Cipela glavu čuva

Kako to planinari kažu, cipela glavu čuva, pa budite dobro obuveni. Neka posebno dobra kondicija tu nije neophodna. Za usporedbu, napor je sličan kao kad idete na Korita. Uspon iz Bresta traje oko sat, maksimalno sat i pol vremena laganog hoda.

Sretno! (Napisao i snimio Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter