Izlaznost oko 30% - referendum o Srđu nije uspio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za provedbu referenduma o gradnji golf parka na Srđu objavilo je prve neslužbene rezultate prema kojima referendum Dubrovčana o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad Dubrovnika nije uspio jer na njega nije izišao dovoljan broj birača.

Prema neslužbenim rezultatima, na referendum je izašlo 11.486 birača, što je 30,92 posto biračkog tijela, a od dosad prebrojanih listića 9852 birača se izjasnilo protiv, 1772 je podržalo projekt, a 73 listića bila su nevažeća.

Građani su se izjašnjavali o referendumskom pitanju "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?"

Inicijativa "Srđ je naš", koja je inicirala referendum u Dubrovniku o gradnji golf igrališta na Srđu, poručila je danas kako su glasovi 9852 Dubrovčana, koliko ih se prema neslužbenim rezultatima na referendumu izjasnilo protiv tog projekta, apsolutno obvezujući za gradske vlasti. "Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa 'Srđ je naš' nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu", priopćili su iz te građanske inicijative.

Ističu da Hrvatska ima vrlo strog zakon o lokalnom referendumu te da su lokalne i državne vlasti, pojačane medijima, učinile sve što je u njihovoj moći da demotiviraju i onemoguće građane da izađu na referendum.

Lorencin: Dobro za investicijsku klimu

Ministar turizma Darko Lorencin je danas u Rijeci ustvrdio da su nakon neuspjeha jučerašnjeg referenduma o gradnji golfskog igrališta na Srđu otklonjene formalne zapreke za realizaciju tog projekta. Ocijenio je da bi bilo loše za cjelokupnu investicijsku klimu u Hrvatskoj da je rezultat referenduma bio drugačiji jer su, kako je naveo, referendum pratili svi relevantni svjetski mediji.

Građani su pokazali da žele taj projekt te vjerujem da će se on realizirati u okviru prostornih planova, kazao je ministar na današnjoj konferenciji za novinstvo SDP-a, koji je u koaliciji za predstojeće izbore lokalne izbore s HNS-om IDS-om HSU-om ARS-om i SDAH-om. Lorencin je ustvrdio da je upravo donesena strategija razvoja turizma do 2020. godine ključan dokument kojem je glavna zadaća osigurati konkurentnost hrvatskom turizmu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter