Izlazim na izbore, a u koaliciji želim IDS, ali i ostale regionalne stranke!

Ivo Josipović (N. LAZAREVIĆ)
Ivo Josipović (N. LAZAREVIĆ)

Nakon poraza na predsjedničkim izborima bivši predsjednik Republike Ivo Josipović nastavlja svoj politički angažman. Iako se očekivalo da će kapitalizirati osvojene glasove i svoj politički put nastaviti unutar SDP-a, Josipović se nakon izbornog poraza doslovno preko noći odrekao stranke iz čega je bilo izvjesno da u političku arenu odlazi sam.

O tome kakve su mu šanse na predstojećim parlamentarnim izborima, koga sve vidi u koaliciji koju okuplja, kako nakon poraza započeti novi politički život, ali i o drugim aktualnim temama razgovarali smo s bivšim predsjednikom u Puli.

- Za sredinu svibnja najavljivalo se predstavljanje Vaše nove stranke je li potvrđen naziv "Naprijed Hrvatska!"?

- Naša nova stranka biti će službeno predstavljena 30. svibnja u Zagrebu. Još imamo raspravu unutar užeg kruga o detaljima vezanim za statut i sam naziv. Naziv će biti jedna od inačica koje su vezane za ime koje spominjete. Da, bit će dio naziva…. Formiraju se centrala tijela stranke i mogu najaviti da će biti velik broj mladih i društveno afirmiranih građana koji nikada nisu bili u politici. U tijeku su i aktivnosti za formiranje ogranaka po cijeloj državi, a neka od imena mogla bi biti poznata nakon 15. svibnja.

- Jeste li bili inspirirani nedavno predstavljenim sloganom SDP-a "Naprijed, a ne nazad"? Neki su čak tvrdili da ste im ukrali slogan?

- Pa ne vidim neke sličnosti. "Naprijed Hrvatska!" i, po meni ne osobit slogan "Naprijed, a ne nazad", bitno su različiti. Uostalom, SDP je čak i bio opovrgao da će im to biti slogan. Vidim, riječ "naprijed" koristi jedno državno ministarstvo. Tko ima monopol na riječ naprijed? Izgleda kao da SDP na državni trošak želi afirmirati svoj mogući stranački slogan….. Uostalom, "Naprijed Hrvatska" mnogo bolje zvuči, a i nosi različito semantičko i emotivno značenje od navodnog SDP-ovog izbornog slogana.

- Koje će biti ključne političke smjernice vaše nove stranke i koje sve partnere okupljate?

- U ovoj fazi, rano je za detalje. Jasno je, stranka će biti lijeva, lijevog centra. Bit će i lijevo-progresivna stranka. Znači, zalagat ćemo se za visoke standarde demokracije, za ljudska i manjinska prava, prava radništva i pravedan odnos rada i kapitala. Ali, beskompromisno ćemo tražiti i reforme u društvu. Ovako kako se sada vodi zemlja, naprosto više ne ide. Bankrotirat ćemo… Zanimljivo, osnivanjem nove stranke opasti će ukupni broj stranaka u Hrvatskoj jer će nam se i formalno pridružiti neke postojeće stranke. Osim toga, intenzivno se razgovara i o mogućim koalicijama, posebno s regionalnim i nekim umirovljeničkim strankama.

Ali da se vratim na političku orijentaciju stranke. U prvom redu, Hrvatska se mora ozbiljno posvetiti stvaranju uvjeta za efikasno društvo i efikasno gospodarstvo. To nisu isključivo mjere vezane uz poreznu politiku i stimulaciju poduzetništva, jer jedan od najvećih problema danas je neefikasna i skupa država koja svojim birokratizmom koči gospodarstvo te indirektno ili direktno najviše šteti najugroženijima, a to je radništvo.

Zalagat ćemo se za regionalizaciju, na način da Hrvatska ne bude više organizirana u sadašnjih skoro 600 jedinica lokalne samouprave, već da ju čini pet do osam regija s mnogo više novaca i ovlasti nego što to danas imaju županije. Sustav treba relaksirati kada je riječ o gospodarskim uvjetima i ne smije se događati da, kao što danas imamo slučaj, da za određeni gospodarski pothvat trebate 90-ak različitih dozvola.

Razgovarao sam s brojnim domaćim i stranim investitorima i nije točno da je njihov najveći problem u Hrvatskoj cijena rada. Oni, naime, uvijek ističu da Hrvatska ima dobre radnike i stručnjake, a to što ih odbija je nefunkcioniranje sustava. Uprava i pravosuđe su neefikasni. Korupcija je još rasprostranjena u društvu. Mislim da tu treba napraviti najveći zaokret i to će svakako biti ključ reformi koje predlažem.

- Koliko mandata očekujete i hoćete li ići u Sabor ?

- Vidjet ćemo, pa zato se i natječemo da osvojimo mjesta u Saboru. No ne bih se nabacivao s brojkama. Dati ćemo sve od sebe da građane i građanke uvjerimo da imamo dobar i kvalitetan program, a kakvo ćemo povjerenje dobiti, vidjet ćemo na izborima. Ako u tome uspijemo, igrat ćemo ključnu ulogu u narednoj vladi.

- Vašoj novoj stranici i političkom angažmanu neki analitičari ne prognoziraju uspjeh i neke bajne rezultate. Je li za vas politički bilo pametnije da ste s pokušali angažirati unutar SDP-a?

Ima nekih koji ne prognoziraju uspjeh, ali naravno i onih koji tvrde suprotno. Ipak, konačni sud će dati izbori. Unutar SDP-a se nije bilo moguće angažirati iz više razloga. Naime, stranke nisu fetiši, a biti članom stranke ima smisla samo kada prepoznate da je ta stranka pogodno sredstvo za ostvarenje one politike za koju se zalažete.

Dakle, čak i prije predsjedničkih izbora, predsjednik Milanović je rekao da sve ove reformske zahvate o kojima govorim ne podržava. Prema tome, ulaziti u stranku čije vodstvo ne podržava neke temeljene stvari za koje se zalažete i nema puno smisla. SDP-u želim mnogo uspjeha, da budu uspješna stranka koja se zalaže za vrijednosti ljevice i lijevog centra. No, ovog trenutka ne vidim da je to tako. Osim toga, mislim da je Milanović vrlo jasno rekao da me osobito i ne želi u SDP-u, pa nema potrebe da se tamo guram.

- Zašto se tek nakon poraza prozvali SDP i odrekli ga se?

- Nisam se odrekao SDP-a. Jednako tako, možete reći i da se on odrekao mene. Kao predsjednik koji je izvan stranaka i stranačke politike nisam se smio baviti SDP-om ili kojom drugom strankom. Mnogi su SDP-ovci, čak i iz predsjedništva, dolazili k meni s očekivanjem da ja budem taj koji će rušiti Milanovića. Ali, naravno da to kao predsjednik nisam ni htio, ni mogao. Uostalom, ne dopada mi se da najuže rukovodstvo s toliko straha šuti o problemima stranke i nagovara mene kao predsjednika države da budem taj koji će uredovati u stranci. Izborna kampanja je bila zajednički projekt stranaka i nije tu bio samo SDP. U kampanju je bilo uključeno mnoštvo manjih i većih stranka. Možda je i koja od njih mogla očekivati da joj se pridružim.

Uostalom, već u izbornoj noći predsjednica HNS-a mi je predlagala da stanem na čelo nove koalicije, bez SDP-a. Mislim da je bilo pošteno i korektno što sam odmah jasno rekao koji su moji planovi, a ne da se pretvaram i da kroz SDP činim ovo ili ono, da bih onda na kraju pred izbore rekao da izlazim sam na izbore. To je bilo pošteno i prema brojnim prijateljima koje imamu u SDP-u ali i prema samoj stranci da jasno kažem da u ovom trenutku ne dijelimo istu viziju kako hrvatsko društvo treba izgledati. Nadam se da će jednog dana SDP postati lučonoša razvoja Hrvatske, no ovoga trenutka to nije.

- SDP je odbio prihvatiti Vaš novac iz kampanje. Kako to komentirate i gdje planirate preusmjeriti preostala sredstva iz kampanje?

- Smatrao sam da je moralno i u skladu sa zakonom da SDP-u ponudim ta sredstva. Oni su pak smatrali da je bolje da odlučim kako će se sredstva usmjeriti. Ono što nije korektno s njihove strane je da su izašli u medije s jednom potpunom neistinom o tome kako je moj pristup bio sličan onome predsjednice Grabar-Kitarović, aludirajući na to sam želio izbjeći plaćanje poreza. Zapravo, riječ je o sitnoj laži i podlosti, očito motiviranom strahom od nove konkurencije na ljevici. Novac sam im nudio bezuvjetno, bez namjene. S obzirom na njihov stav, ja sam sav porez platio, dakle platio sam više od pola sredstava koja su ostala, a sada ću ovaj preostali dio usmjeriti za neke udruge i aktivnosti. Vidjet ću, nigdje mi se ne žuri.

- U kakvim ste danas odnosima s premijerom Milanovićem, komunicirate li uopće? Nemamo nekih posebnih kontakata.

- Nažalost i za vrijeme trajanja mandata smo premalo komunicirali i mislim da zbog toga i moj izborni rezultat kao i rezultati Vlade nisu najbolji. Vladi sam predlagao mnoge reforme. Ali, gotovo nikada Milanović nije želio prihvatiti sugestije i ideje koje sam nudio. Imamo parlamentarni sustav u kojemu Vlada u najvećoj mjeri vodi državu pa je, naravno, Milanović bio taj o kojemu je ovisilo da li će se neki od prijedloga prihvatiti ili ne.

- Tko je zato kriv?

- Rekao sam, Vlada odlučujuće, vodi unutarnju politiku…

- Tijekom mandata često ste puta dolazili u Istru i Pulu. Vidite li upravo u Istru svoju budući izbornu bazu ?

- U Istri prije svega vidim prijatelje i ljude s kojima slično razmišljam kada je riječ o politici. Naime, već sam rekao da je dio mog programa regionalizam i u tom kontekstu Istru vidim kao samostalnu regiju s mnogo više mogućnosti i ovlasti da modelira svoj razvoj. Slijedom okolnosti, ovdje je IDS najjača stranka. Međutim, tu su i druge stranke, primjerice Istarski demokrati koje vodi Damir Kajin, te neke druge stranke, mahom lijevo i regionalno orijentirane. Bez obzira na sukobe koji postoje među njima, zapravo imaju sličnu ideološku pozadinu. Tu je i SDP, međutim u Istri daleko najveću podršku građana ima IDS i to treba poštivati. Uostalom, kao predsjednik, iznimno sam dobro surađivao s IDS-om.

- Ranije ste spomenuli Damira Kajina, vidite i Istarske demokrate u budućoj koaliciji?

- Sada je prerano o tome govoriti. Slaganje ili dogovaranje koalicija ovisi prije svega o političkom usmjerenju, no ovisi i o tome možete li različite stranke privoljeti na međusobnu suradnju. Smatram da je u ovom trenutku prerano za ovu temu.

- Istra se često spominje kao predvodnica razvoja u odnosu na ostale županije. Kako Vi vidite smjer u kojem se razvijaju Istra i Pula?

- U hrvatskim okolnostima, Istra je po mnogo čemu uzor. Krenimo od onoga što je najvidljivije. Primjerice, u Istri je turistička sezona najdulja, ovdje se nalaze najmoderniji kapaciteti, a prisutna je i velika otvorenost prema široj regiji, prema Sloveniji i Italiji. Veliki napredak napravljen je i u poljoprivredi te u proizvodnji autohtonih kultura, maslinarstvu i proizvodnji vina. Općenito bih rekao da je Istra, pa i tamo gdje je zemlja škrta, puno toga dobila od zemlje. O odnosu prema ljudskim pravima, manjinskim pravima, o multikulturalizmu i poštivanju različitosti, gotovo da je nepotrebno govoriti. Istra je u tome uzorna.

- Kako biste ocijenili dosadašnji rad predsjednice?

- Ne bih ocjenjivao njen rad. Predsjednica Grabar Kitarović tek formira svoju politiku i mislim da joj treba dati priliku da na neki način stabilizira Ured i postavi jasne gabarite politike koju provodi. Bilo je i poteza s kojima nisam bio zadovoljan, kao što je primjerice uklanjanje Titove biste s Panovčaka, no ti su potezi, naravno, njeno pravo. Osobno, mislim da je time poslala krivu poruku.

- Predsjednica nije bila u Jasenovcu, ali je najavila odlazak u Bleiburg?

- Ja bih osobno otišao u Jasenovac. Zaista, odlazak na Bleiburg, a ne odlazak u Jasenovac je jasna politička poruka. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter