Izlazi neobjavljena priča Tennesseeja Williamsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikad objavljena kratka priča dramskog pisca i klasika američke književnosti Tennesseeja Williamsa, djelomice inspirirana mladalačkom ljubavlju, uskoro će prvi put ugledati svjetlo dana u proljetnom izdanju književnog časopisa The Strand, piše BBC.

U priči "Crazy Night" (Luda noć) pripovjedač je student prve godine neodređenog fakulteta čiju intimnu vezu sa studenticom Annom Jean spriječi drugi student. Naslov priče odnosi se na ritualnu inicijaciju na tome fakultetu, tijekom koje se od studenata očekuje pretjerano uživanje u alkoholu i seksu.

Anna Jean oblikovana je prema Anni Jean O'Donnell, s kojom je Williams kratko izlazio dok je pohađao sveučilište u Missouriju i o kojoj je pisao pjesme, ali ju je u svojim bilješkama i memoarima spominjao tek usputno.

Glavni urednik The Stranda Andrew Gulli vjeruje da bi ta priča, napisana u 30-im godinama prošloga stoljeća, mogla biti "komadić koji nedostaje" u slagalici piščeve mladosti i romantičnog stasanja.

Williams (1911.-1983.) je napisao brojne kazališne klasike. Slavu mu je donijela kultna izrazito autobiografska drama "Staklena menažerija" (1944.). Uslijedio je niz uspješnica koje su doživjele jednako slavne filmske adaptacije uključujući "Tramvaj zvan žudnja" (1947.) u kojoj je slavni lik Blanche DuBois modelirao prema svojoj majci Edwini, a u filmu ju je 1951. utjelovila Vivien Leigh, dok joj je partner bio Marlon Brando; "Mačka na vrućem limenom krovu" (1955.) s Elizabeth Taylor i Paulom Newmanom u glavnim ulogama u istoimenu filmu iz 1958., dok su 1987. u "Staklenoj menažeriji" zaigrali Joanne Woodward i John Malkovich.

Pisao je i kratke priče, poeziju, eseje i memoare. U 60-im godinama prošloga stoljeća usvojio je dramski stil koji publika nije tako dobro prihvatila, a alkoholizam i ovisnost o amfetaminima i barbituratima dodatno su utjecali na njegovo kreativno stvaralaštvo.

To je vjerojatno pridonijelo njegovoj smrti gušenjem 1983. čepom od bočice s kapljicama za oči u apartmanu jednog njujorškog hotela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter