Izlaganje o prvom javnom golf igralištu u Istri

Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Pred relativno malim brojem građana sinoć je, u sklopu ponovljene javne rasprave, u porečkoj gradskoj vijećnici održano javno izlaganje prijedloga urbanističkog plana uređenja golf igrališta Plava i Zelena laguna te prvo izlaganje Studije utjecaja na okoliš ovog projekta.

Prvo je održano predstavljanje UPU-a, a uz predstavnika izrađivača plana Davora Matticchija iz pulske tvrtke AD, plan je pred okupljenima izložio pročelnik gradskog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin.

Predloženi plan obuhvaća površinu od oko 70 hektara uz uvalu Molindrio, južno od turističkog naselja Plava Laguna i sjeverno od turističkog naselja Zelena Laguna te zapadno od državne ceste Novigrad - Poreč - Vrsar.

Riječ je o zemljištu u pretežno državnom vlasništvu te djelomično u vlasništvu Porečke i pulske biskupije i privatnih osoba, na kojem su sada poljoprivredne kulture, šuma i maslinici. Nalazi se unutar zaštićenog obalnog područja mora i djelomično je opremljeno infrastrukturom.

Hrvatin je rekao da se o golfu na ovom području govori od sredine devedesetih te je Generalnim urbanističkim planom uređenja grada Poreča i županijskim prostornim planom ovo područje predviđeno za javno golf igralište otvorenog tipa. To će ujedno biti prvo takvo golf igralište u Istri, s pratećim građevinama i sadržajima, ali bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta.

Igralište se sastoji od 18 polja, golf vježbališta i kratkog igrališta za vježbanje. Drugi sadržaj je klupska golf kuća površine oko 2.500 kvadrata, s maksimalno tri etaže namijenjene za recepciju golf igrališta, odmor i razonodu, smještena u blizini starog ulaza u Zelenu Lagunu i s parkiralištem. Druga predviđena građevina je kompleks servisnih objekata, osmišljen kao tipična ruralna aglomeracija katne zgrade u obliku P+1 u nizu s otvorenim površinama za servisne aktivnosti.

- Zalijevanje golf terena bi se obavljalo preko uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug, dok bi se oborinska voda izlijevala u jezera i retencije, rekao je Matticchio.

Prijedlog UPU-a na javnoj se raspravi nalazi do 10. siječnja, a studija do 13. siječnja. Za vrijeme trajanja građani ove dokumente mogu pogledati te primjedbe i prijedloge upisati u knjigu u upravi Grada Poreča radnim danom od 8 do 11 sati. Mogu ih dostaviti i u pisanom obliku, poštom ili e-mailom na adresu gradske uprave te za Studiju na adresu Istarske županije. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter