Izjednacite boracka prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Invalidska, mirovinska i socijalna zaštita antifašistickih boraca i boraca Domovinskog rata moraju biti izjednaceni, porucilo je iz Pazina novoj državnoj vlasti predsjedništvo Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije.

- Pomoci cemo novoj vlasti, ali želimo i da ona pomogne nama, rekao je Tomislav Ravnic, predsjednik spomenute organizacije.

Ono na cemu ce inzistirati je i provodenje svega zapisanog u saborskoj Deklaraciji o antifašizmu. Ocekuju partnerski odnos s predstavnicima Kukuriku koalicije, koja je na parlamentarnim izborima dobila povjerenje gradana. Istaknuli su da imaju razumijevanje za trenutnu tešku gospodarsku i financijsku situaciju, ali od svojih opravdanih zahtjeva ne namjeravaju odustajati.

Ocekuju iskren odnos i, kako je Josip Žmak slikovito rekao o financiranju njihovih aktivnosti, "blago kapanje špine", a Martin Matoševic nadodao: "Za pocetak barem za pogreb". Ponovili su i da ih je HDZ-ova vlast ignorirala, pa i neke njihove clanove zatvarala, poput Boljkovca, s kojim se Ravnic cuo nakon njegova puštanja iz zatvora.

Postoje najave da ce se o toj udruzi gradana brinuti u Ministarstvu veterana, dok su do sada spadali pod Ministarstvo zdravstva, gdje je, kako je rekao Ravnic, bilo "skriveno" 500 tisuca kuna za rad SABA-e u ovoj godini.

Promjena u odnosu prema antifašistickim borcima je vec vidljiva pa je tako predsjednik Josipovic u nekoliko navrata upravo iz boracke strukture imenovao svoje izaslanike na nekim dogadanjima. A na konstituirajucoj sjednici sedmog saziva Sabora prvi se put dogodilo da je medu visokim gostima poziv poslan i predsjedniku boracke organizacije Hrvatske.

Iz SABA-e su istaknuli i svoju angažiranost na predizbornim skupovima, gdje su podržali stranke Kukuriku koalicije, te spomenuli pismenu cestitku na pobjedi poslanu predsjedniku SDP-a Zoranu Milanovicu, od kojeg su dobili i odgovor u kojem on ocekuje da ce ostvariti uspješnu suradnju. (S. BENIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter