Izjednačeni Obama i Romney u završnom sprintu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoči otvaranja birališta 6. studenoga, američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney ovoga su vikenda u završnom sprintu kampanje, krstare zemljom i održavaju skupove u najmanje sedam država u kojima je ishod glasovanja neizvjestan, od Ohia do Floride i New Hampshirea, zdušno se trudeći da pridobiju neodlučne birače i potaknu vlastite pristaše da u utorak izađu na izbore.

Pored Obame i Romneya, u kampanji su i prva dama Michelle Obama te Ann Romney, potpredsjednički kandidati Joe Biden i Paul Ryan, te niz njihovih pomoćnika koji su se rastrčali diljem SAD-a boreći se za svaki glas. 

Mitt Romney je završnu fazu svoje kampanje otvorio u petak navečer u West Chersteru, Ohio, pred 20.000 pristaša i u društvu republikanskih zvijezda kao što su bivši predsjednički kandidat John McCain, senator Marco Rubio, bivša državna tajnica Condoleezza Rice, guverner Teksasa Rick Perry i drugi čelnici.

"Ja ću surađivati s obje stranke. Ja ću zbližiti ljude, učiniti velike stvari za opće dobro. Ja neću samo predstavljati jednu stranku, a ja ću zastupati jedan narod", rekao je Romney pred tisućama pristaša okupljenih po ledenoj hladnoći u predgrađu Cincinnatija.

U subotu je Romney posjetio Newington, u New Hampshireu, a nakon toga su mu na programu bili Iowa i Colorado.

Republikanski dvojac nastoji stvoriti zamah nakon masovnog skupa u Ohiu, koji NBC News ocijenjuje jednim od najuspješnijih u Romneyevoj kampanji. Paula Ryana kampanja u subotu vodi u Pennsylvaniju, državu u kojoj su republikanci gotovo bez izgleda za pobjedu.    

Obama je subotu započeo u Washingtonu, s brifingom o humanitarnim naporima nakon uragana Sandy, prije odlaska na skupove u  Ohiu, Wisconsinu, Iowi i Virginiji.

U New Hampshireu je Romney doveo u pitanje borbene riječi svog protivnika izrečene dan ranije u Springfieldu, Ohio. 

Reagirajući na negodovanja 2.800 okupljenih na spomen republikanskih prepreka povećanju poreza najbogatijima, Obama je rekao "Nemojte negodovati, glasajte", te dodao "Glasajte! Glasanje je najbolja osveta".  

"Glasajte za osvetu?", upitao je Romney u nevjerici. "Rado bih mu rekao ono što ću vama reći: Glasajte iz ljubavi za zemlju. Vrijeme je da vodimo Ameriku na bolje mjesto".

U subotu ujutro je Romneyeva kampanja već proizvela TV-oglas pod nazivom "Osveta ili ljubav prema zemlji?", a njegov potpredsjednički partner Paul Ryan je u Marietti u Ohiu pred tisuću pristaša zbog sporne izjave oštro krizitizirao Obamu.  

Glasnogovornik Obamine kampanje je objasnio da je predsjednik samo naglasio važnost izlaska na izbore. 

U intervjuu za Washington Post, republikanski strateg Karl Rove, arhitekt izbornih pobjeda Georgea W. Busha, kazao je kako je uragan Sandy dao predsjedniku Obami politički zamah jer je preuzeo ulogu "vrhovnog tješitelja".   

Obama ga nije demantirao odabirući u subotu brifing u sjedištu Federalne agencije za krizna stanja (FEMA) umjesto predizborne kampanje. Komentirajući napore uložene u oporavak nakon uragana Sandy, kazao je:

"Nema ništa važnije od toga da to napravimo kako treba, stoga nećemo štedjeti vremena, truda i energije kako bi bili sigurni da svi ljudi u New Yorku, New Jerseyu i Connecticutu znaju da cijela zemlja stoji iza njih u ovim teškim naporima za oporavak. Nećemo pružiti  samo 100 posto, već 120 posto osiguravajući da dobiju sredstva potrebna za obnovu i oporavak". 

Obama se u kampanji sve više poistovjećuje s politikom Clintonove administracije, stavljajući je u kontrast s republikanskim inicijativama. "Dakle, mi znamo da ideje u koje vjerujemo djeluju. I znamo da njihove ideje ne djeluju", često ponavlja, kako navodi američki javni radio NPR. 

Obama se u subotu navečer pojavio s bivšim predsjednikom Billom Clintonom na skupu u Virginiji, te u nedjelju u New Hampshireu, nastojeći time ukazati na vezu između dvije demokratske administracije.

Nova anketa NBC News/Wall Street Journal/Marist pokazala je u subotu da Obama vodi pred Romneyem u dvije države od kojih se očekuje da odluče izbore u utorak - u Ohiu ima šest postotaka prednosti a u Floridi dva postotka, među vjerojatnim biračima.    

Prema analizama američkih medija i anketnih agencija, Obamu pobjeda u Ohiu, koja donosi 18 elektorskih glasova, dovodi na domak 270 elektorskih glasova dovoljnih za pobjedu, dok Romneya mogući poraz na Floridi, koja ima 29 glasova u elektorskom kolegiju,  ostavlja gotovo bez izgleda za ukupnu pobjedu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter