Izjava veleposlanika SAD-a naljutila Ljubljanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna ležerna izjava američkog veleposlanika u Sloveniji Josepha A. Mussomelija u kojoj je usporedio američki građanski rat i slovenski rat za samostalnost izazvala je ljutnju slovenskih diplomata pa je Mussomeli pozvan na razgovor na ministarstvo vanjskih poslova.

"Slovenci su u ratu za samostalnost dokazali svoje jedinstvo, osamostaljenje ih je ujedinilo", rekao je tom prilikom američkom veleposlaniku državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Bogdan Benko. "Od prijateljskih država očekujemo odnos poštovanja prema tadašnjim događajima i žrtvama", dodao je Benko.

Mussomeli je sredinom tjedna u razgovoru sa slovenskim novinarima rekao da se Slovenija prelako osamostalila jer je u ratu za osamostaljenje poginulo samo deset ljudi, te da bi Slovenci više cijenili državu i samostalnost i bili jedinstveniji da su pretrpjeli veće žrtve, kakve je primjerice u građanskom ratu u SAD-u pretrpjela Amerika, kad je samo 1863. u bitci kod Gettysberga bilo više 46.000 umrlih, ranjenih i nestalih.

Nezadovoljstvo je izraženo i Mussomelijevom ocjenom da bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk nema mnogo izgleda u svojoj kandidaturi za mjesto glavnog tajnika UN-a, u čemu mu je potporu dala i slovenska vlada. Mussomeli je rekao da bi Tuerk bio odličan kandidat s obzirom na svoje obrazovanje, sposobnosti i poznavanje svjetske organizacije, ali da je kao slovenski predsjednik "dijelio narod" jer je izazivao nezadovoljstvo desnice nekim svojim izjavama, primjerice onom kako je pitanje poratnih likvidacija u Sloveniji "drugorazredna tema".

Mussomeliju, koji je poznat po svojim otvorenim i često kontroverznim izjavama domaćim medijima, mandat je završen krajem prošle godine, ali i dalje ostaje na dužnosti jer Washington još nije odredio njegova nasljednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter