Izjasnite se kao pravoslavni Makedonci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece makedonske nacionalne manjine grada Pule, Zajednica Makedonaca i Makedonska pravoslavna crkva u Hrvatskoj pozivaju svoje sunarodnjake da se na popisu stanovništva, koji je u tijeku, slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i etnickoj pripadnosti, o svojoj vjerskoj pripadnosti i ostalim obilježjima koja im pripadaju.

- Ono što je posebno važno za nas, pripadnike makedonske nacionalne manjine, nalazi se na drugoj strani popisne liste, gdje u rubrici za narodnost, pod brojem 19, trebate tražiti od popisivaca da napiše "Makedonac", a u rubrici pod brojem 20 da napiše "makedonski jezik". Jedno od najvažnijih opredjeljenja za nas Makedonce je da obratimo pažnju na rubriku 21 u kojoj se upisuje vjerska pripadnost, gdje je dana opcija katolicke i druge vjerske pripadnosti.

Ovdje bi se svi Makedonci, bez razlike prakticiraju li vjeru, iz poštovanja prema Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, a narocito prema precima, trebali izjasniti kao pravoslavni, odnosno kao pripadnici te crkve. Stoga pozivamo sunarodnjake da od popisivaca zatraže da upišu "pravoslavni - Makedonska pravoslavna crkva", navodi se u priopcenju Vijeca.

Kako se zakljucuje, popis stanovništva je za Makedonce kao pripadnike manjine važan jer ce o njihovom brojnom stanju ovisiti i njihova politicka prava u buducnosti, prava na zapošljavanje u državnim institucijama kao i sva druga prava koja su nacionalnim manjinama zajamcena Ustavom i drugim pozitivnim zakonima RH.


Podijeli: Facebook Twiter