Izgubljeni sporovi stanjili "bušte"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Temeljem izgubljenih tužbi u sporu djelatnika Predškolske ustanove Djecji vrtici Pula protiv Grada i ustanove, Grad je od 179 zaposlenika naplatio 87.386 kuna. Od toga 72.658 kuna otpada na glavnicu i 14.727 na zatezne kamate, a ti iznosi se odnose samo na pravomocne presude. PU Djecji vrtici je, prema podacima ustanove, od svojih radnika naplatio 48.641 kunu prema dogovoru o obrocnoj otplati. Da im se olakša placanje dugova, isticu u Gradu, u dogovoru s ravnateljicom vrtica djelatnici su dobili mogucnost placanja u ratama obustavom iz place.

Naime, u razdoblju od 2005. do 2007. godine Grad je zaprimio 505 tužbi u kojima su zaposlenici PU Djecji vrtici tužili Grad i ustanovu po razlicitim osnovama. Djelatnice su tužile Grad i ustanovu Djecji vrtici po osnovama razlike u obracunu place, isplate regresa za 2003. i 2005. godinu, smjenskog rada, naknade za prijevoz za vrijeme bolovanja, kao i one za rad subotom i nedjeljom, isplate razlike za božicnice i jubilarne nagrade u odnosu na osnovne škole, isplate za naknadu za bolovanje radi profesionalnog oboljenja i povrede na radu, utvrdenja ništavnosti kolektivnog ugovora za Djecje vrtice i ništavnosti aneksa kolektivnog ugovora.

Tužbeni zahtjevi po tim osnovama su odbijeni pred pulskim Opcinskim i Županijskim sudom te je do danas donijeto 466 pravomocnih presuda. Još šest predmeta ceka pravomocnost odluke, a za devet je podnijeta revizija Vrhovnom sudu, koji ju je u jednom odbacio, dok se ostali rješavaju na Opcinskom i Županijskom sudu. Tužiteljice Gradu moraju platiti troškove sudskih pristojbi odgovora na tužbu, dok ustanovi Djecji vrtici uz njih moraju platiti i troškove usluge odvjetnika, koji je u postupku zastupao ustanovu.

- Želimo istaknuti da su potraživanja koja Grad ima prema zaposlenicima PU Djecji vrtici Pula proizašla iz cinjenice da su zaposlenici te ustanove tužili Grad. Usto, predstavnici Grada Pule su pokušali razgovarati s tim zaposlenicima da odustanu od svojih tužbi nakon donošenja prvih presuda. Nažalost, oni su odlucili tužiti sve do Ustavnog suda u pojedinim slucajevima te su radi toga i nastali iznosi koji se danas od njih potražuju. Grad Pula je u ime sudskih pristojbi odgovora na tužbu platio pristojbe iz proracuna te ima i zakonsku obvezu naplatiti navedena dugovanja, kažu u Pododsjeku za informiranje.

Citateljica koja se obratila našoj redakciji jedna je od djelatnica PU-a Djecji vrtici koja je podigla tužbu te u meduvremenu otišla u mirovinu. No, istice da nije dobila nikakvu pisanu obavijest o obvezi placanja troškova, nego su je o tome tek nedavno telefonski obavijestili iz vrtica.

- Porucili su mi da moj dug nije podmiren i da to platim jer mi inace slijedi ovrha. No u racunovodstvu vrtica nitko nije znao koliki mi je iznos duga pa sam se obratila Gradu. Tamo su mi rekli tocan iznos koji treba platiti, ukljucujuci i kamate, i pitali me kad cu platiti da mi zaracunaju kamate na taj dan, kaže naša citateljica. Platila je 653 kune, a od toga gotovo 186 kuna otpada na kamate. Dodala je da bi, da je za dug znala ranije, izbjegla kamate jer je i samo dug preveliko opterecenje za njenu mirovinu.

- Morala sam platiti dug, a obavijest o tome nisam dobila, što je bila dužnost našeg odvjetnika. Htjela bih upozoriti i druge da plate dug što prije da im se to ne dogodi, dodala je.


Podijeli: Facebook Twiter