Izgredi u Prištini, 21 ozlijeden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i jedna osoba je ozlijedena u sukobima policije i prosvjednika ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, gdje su se poslijepodne održali prosvjedi povodom posjeta šefa srbijanskog tima za dijalog s Kosovom Borislava Stefanovica.

Snage Kosovske policije okružile su zgradu vlade ispred koje se okupilo više od 100 aktivista pokreta "Samoopredjeljenje", koji su dolazak Stefanovica u Prištinu ocijenili kao uvredu i provokaciju za narod Kosova.

Aktivisti ovoga pokreta, medu kojima i njihov celnik Albin Kurti, uzvikivali su parole potpore Oslobodilackoj vojsci Kosova, bacali crvenu boju i kamenje prema ulazu u zgradu vlade. Policija je upotrijebila suzavac.

Prištinski mediji javili su da je ozlijedeno 15 pripadnika policije i 6 prosvjednika te da su razbijena stakla nove zgrade vlade.

Šef srbijanskog pregovarackog tima Stefanovic sastao se poslijepodne sa zamjenikom premijera Hajredinom Kucijem. On je po dolasku u Prištinu prvo posjetio veleposlanstvo SAD-a, potom je u obližnjem Lapljem Selu razgovarao s lokalnim Srbima, a nakon toga vodio razgovore u Prištini s Kucijem i s celnicom kosovskog pregovarackog tima Editom Tahiri.

Rijec je o prvom službenom posjetu Prištini jednog srbijanskog dužnosnika od kraja 90-ih godina i rata na Kosovu, a do sastanka dolazi uoci novog kruga razgovora u Bruxellesu koje dvije strane vode pod okriljem EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter