Izgradnja kanalizacije u Rovinju proglašena nacionalnom strateškom investicijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na adresu grada Rovinja stigao je dopis i odluka iz Ureda Vlade Republike Hrvatske kojim se projekt "Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s područja aglomeracije Rovinj" proglašava strateškom investicijom Hrvatske. Prema riječima gradonačelnika Rovinja Marka Paliage, važnost te odluke ima posebnu težinu iz razloga što će u konačnici ubrzati početak gradnje koja je zbog žalbi potencijalnih izvođača radova, morala biti prolongirana za rujan.

Odluka državne komisije

- Usprkos željama naručitelja - rovinjske Odvodnje, da radovi krenu na proljeće, 
tijekom ljeta se obustave pa budu nastavljeni, to se nije dogodilo. Razlog tomu su tri žalbe potencijalnih izvođača, a svaka prolongira radove za tri mjeseca tijekom kojih se onemogućava i naručitelja da upravlja svojim objektom. Trenutno, u fazi smo iščekivanja odluke državne komisije o početku gradnje i vjerujemo da će se to dogoditi početkom rujna, objasnio je gradonačelnik Rovinja, upozoravajući na još jedan velik problem koji ova pat pozicija može prouzročiti.

S obzirom da je riječ o projektu vrijednom 224 milijuna kuna, pojašnjava Paliaga, od 
kojih je iz EU fondova namaknuto 71 posto bespovratnih sredstava, "pravila igre " jasno su utvrđena. Naime, rokovi se moraju poštovati, što znači da se taj novac mora vratiti ukoliko, iz bilo kojih razloga, radovi ne počnu na vrijeme i ne ispoštuju se zadani rokovi dovršetka gradnje.

- Problem je što potencijalni izvođači radova ne shvaćaju važnost ovog projekta i njegov način financiranja pa bi zbog žalbi moglo doći u pitanje povlačenje sredstava iz EU-a. U tom slučaju, nastala bi velika šteta ne samo za grad Rovinj već i za čitavu 
zemlju pa je veliko pitanje tko bi mogao vratiti tako velika osigurana sredstva, kaže Marko Paliaga.

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu grada Rovinja na kojem se radilo punih deset godina. Za to vrijeme dobiven je velik broj dozvola i riješeno je više od 600 imovinskih zahtjeva i prava služnosti. Nakon što je sve to odrađeno dobivena su sredstva, potom na javnom natječaju izabrani izvođači radova i nadzora, da bi sada i nakon žalbenih postupaka sve bilo na čekanju.

Deset godina pripreme

Nakon prve žalbe, naime, vjerovalo se da će izgradnja startati sredinom ožujka ove godine. No, kako žalbeni postupci dugo traju, došlo je do prolongiranja pa je 
krajnji rok početka radova sada rujan. Dobra je vijest da bi se jesenskim početkom gradnje sustava odvodnje mogao ispuniti krajnji rok izvedbe koji je zadan - 31. prosinca sljedeće godine.

- Cilj je ovog projekta osigurati kućne kanalizacijske priključke za više od 7.000 stalnih stanovnika i sezonskih turista na novu mrežu odvodnje i, ne manje važno, očuvati kakvoću priobalja te zaštititi resurse podzemnih voda, zdravlje ljudi i okoliš, pojasnio 
je gradonačelnik Marko Paliaga. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter