Izgradnja Second home luksuznih apartmana u Malom Maju i dalje čeka

Lokacija gradskog bazena rezervirana na Valkanama D. MEMEDOVIĆ
Lokacija gradskog bazena rezervirana na Valkanama D. MEMEDOVIĆ

Tko je posljednji vlasnik oronulog hotela i okolnog zemljišta koji je građen krajem 90-ih godina pod vodstvom srpskog poduzeća Servo Mihalj iz Zrenjanina te porečkom gradskom naselju Mali Maj tako nikad dovršen predstavlja sramotu, pitanje je koje si Porečani u posljednje vrijeme često postavljaju.

- Trava je nepokošena, ograda okolo zemljišta probijena, i sad djeci koja se tamo na skriveno igraju prijeti raznorazne opasnosti, od pada s visina do ugriza zmija. Prema nama raspoloživim podacima vlasnik te nekretnine bilo je jedno porečko poduzeće koje je sada u stečaju. Potom je isto preuzela Hypo banka, a zatim se obzirom na i njen stečaj vlasništvu gubi trag. Upitali smo gradsku službu za odnose s javnošću znadu li oni nešto o tome i nije li ih možda kontaktirao netko od odgovornih, odnosno vlasnika garđevine.

Sve je stalo nakon preuzimanja

Prema riječima više stručne suradnice za odnose s javnošću Ajne Temimović, sadašnji vlasnik nedovršenog odmarališta u Maloj Maju je Allegheny Financial d.o.o. iz Zagreba, a prema dostupnim podacima, Grad Poreč je i po pitanju povrata imovine kontaktiran i od nekadašnjeg Servo Mihalja. Ukoliko i bude došlo do rasprave o pravima i povratu imovine, o tom će pitanju, vjerujemo, na nacionalnoj razini, raspravljati dvije države, rekla je Temimović, te nas uputila na pročelnika Upravnog odjela za upravljanje imovinom Grada Poreča Đulijana Petrovića.

- Teško je pronaći svu dokumentaciju o ovom slučaju jer je protekao već poduži vremenski period. No poznato je da su 1997. godine je Hrvatski fond za privatizaciju i Grad Poreč osnovali trgovačko društvo Mali Maj svaki sa udjelom od 50 posto radi ostvarivanja dobiti trajnim obavljanjem gospodarske djelatnosti, a sve u cilju izgradnje i valorizacije te imovine koja se sastojala isključivo od neizgrađena hotela i zemljišta. Šest godina kasnije, točnije 2003. godine, sklopljen je ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela društva Mali Maj između Grada i HR fonda za privatizaciju, a novi je kupac bilo trgovačko društvo Hypo Alpe Adria Colzanting, koje plaća Gradu i fondu iznos od 14 milijuna kuna. Ta tvrtka je trebala revalorizirati tu imovinu u roku od tri godine, međutim nakon proteka tog perioda sporni hotel i zemljište od njih preuzima novi vlasnik Allegheny Financial i ostalo više-manje i znate, sve je ponovno stalo, ispričao nam je Petrović. (Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter