Izgradnja punog profila Ipsilona šansa za uzlet istarskih građevinara


Nakon službenih potvrda Vlade da bi nakon godina čekanja napokon mogli krenuti radovi na izgradnji drugog profila Ipsilona mnogima su za oko zapele brojke vezane uz nova radna mjesta. Investicija vrijedna ukupno 170 milijuna eura uključuje izgradnju punog profila, a poznato je da se na dionici dugoj 28 kilometara Pazin-tunel Učka planira izgraditi 31 objekt.

I lokalne vlasti slažu se da bi izgradnja drugog profila imala višestruke benefite pa se u projekcijama već navodi kako bi se na raznim poslovima mogle angažirati lokalne građevinske operative što bi doprinijelo otvaranju 800 novih radnih mjesta. Sve to trebao biti nekakav vjetar u leđa građevinskom sektoru koji već duže vrijeme na klimavim nogama.

Predstavnik grupacije istarskih građevinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ujedno i direktor tvrtke Cesta d.o.o. Pula Miro Mirković smatra da je ova investicija velika šansa za domaće građevinare te očekuje da će se mnogi od njih biti angažirani.

- Ovdje je pak specifična situacija jer u planu gradnja vijadukata, za što naše firme nisu specijalizirane te je za očekivat da će te poslove raditi druge tvrtke. Međutim, za sve druge radove očekujem da će raditi istarska operativa i to prvenstveno iskope, nasipe, sve tampone, asfalterske radove. Za sve to su sposobni naši građevinari, kaže Mirković

Koliko bi konkretno radnika moglo biti angažirano teško mu je predvidjeti, potvrđujući da je građevinska operativa u Istri u kolapsu jer posla za sve, nema dovoljno. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter