Izgradnja pročistača moguća i u Luci Pula

Postojeći pročistač na Valkanama više ne udovoljava EU standardima (M. ANGELINI)
Postojeći pročistač na Valkanama više ne udovoljava EU standardima (M. ANGELINI)

Nakon izgradnje kanalizacijskog sustava u Puli slijedeći je na redu uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Iako se godinama razmišljalo gdje bi taj pročistač trebao biti, te su u obzir dolazile lokacije poput dosadašnje na Valkanama, kamenoloma Max Stoja do Muzila, u konačnici se nekako iskristaliziralo da bi najpogodniji bio sadašnji pročistač na Valkanama.

Naravno da to nije prošlo bez ogorčenja dijela javnosti s obzirom da je ta lokacija u blizini jedne od najomiljenijih plaža Puljana, ali i jedne od najljepših šetnica na Jadranu, Lungomarea. Pa ipak, sve je ukazivalo da bi postojeći neadekvatan sustav trebalo osuvremeniti i ostaviti na toj lokaciji. Sve do posljednje sjednice Gradskog vijeća.

Posve neočekivano, vijećnici su na klupe dobili odluku o stavljanju van snage DPU-a Molo Carbone, a kao jedan od razloga navodilo se "preispitivanje i dorada planskih rješenja u dijelu koji regulira odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pula s posebnim naglaskom na utvrđivanje dodatne/alternativne lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda".

S obzirom da se dosad uvijek govorilo o Valkanama, gdje se trenutno radi i novi ispust u more, ali i s obzirom na približavanje 2018. godine upitali smo direktora Pragrandea Igora Starog za dodatna pojašnjenja oko lokacije pročistača.

Govoreći o novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, kaže da se u svim dosadašnjim razmatranjima, analizama i izrađenim studijama koje su valorizirale pojedine lokacije kao optimalna rješenja, između Kaštijuna, Muzila i kamenoloma Max Stoja uvijek isticala i lokacija Valkane, što je naposljetku utjecalo i na njezin ulazak u plansku dokumentaciju.

- Prilikom definiranja konačne lokacije izgradnje, cjelokupni proces valorizacije potencijalnih lokacija mora biti prisutan i u izradi potrebne dokumentacije za financiranje putem europskih fondova. Slijedom navedenoga, započelo se s izradom i valorizacijom potencijalnih lokacija kao što su Muzil, Kaštijun i Valkane.

Zbog tehničkih karakteristika i činjenice da sustav odvodnje gravitira prema Stoji, lokacije Muzil i Kaštijun, za razliku od Valkana, nisu se pokazale optimalnima. Određena ograničenja na spomenutoj lokaciji, prije svega prostorna, suzila su izbor mogućih tehnologija pročišćavanja i načina obrade muljeva s uređaja. Stoga su izrađivači projektne dokumentacije predložili da se u predmetnom području Stoje eventualno pokuša pronaći nova lokacija čije će karakteristike omogućiti smještaj uređaja, a time i širi izbor tehnologija pročišćavanja i obrade, kaže nadalje direktor Stari.

Analize potencijalnih lokacija i mikrolokacija, kaže direktor, pokazale su da prostor unutar zone Luke Pula ima određenih prednosti za smještaj uređaja za pročišćavanje.

- Potrebno je reći da navedena lokacija u lučko-industrijskoj zoni zahtjeva minimum tehničkih izmjena na sustavu jer se i glavna crpna stanica nalazi upravo u prostoru Luke Pula. Na taj će se način izbjeći i nepotreban trošak otkupa zemljišta koji je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, odnosno komunalnih poduzeća, kaže direktor Stari i tek za kraj dodaje da područje Valkana i dalje predstavlja optimalnu lokaciju za smještaj uređaja na što ukazuju i prvi rezultati analize, iako će se u krajnjem odabiru lokacije uređaja valorizirati i Stoja te će konačnu ocjenu dati provedena financijska, tehničko-tehnološka i ekološka analiza te stručnjaci. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter