Izgradnja porečke kanalizacije kreće do konca godine

Predstavljanje Sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča (A. DAGOSTIN)
Predstavljanje Sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča (A. DAGOSTIN)

Ovo je jedan od najvećih projekata Grada Poreča u posljednjih nekoliko desetljeća, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić u gradskoj vijećnici na konferenciji za novinare o projektu "Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča" vrijednim pola milijarde kuna.

- Prije svega radi se o četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Lanterna, Poreč-sjever, Poreč-jug, Vrsar) kapaciteta za 137 tisuća stanovnika, drugo, gradi se 62 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruira se 23 kilometra već postojeće mreže, čime će novih 6.300 stanovnika Grada Poreča bit će prikopčano na mrežu. Isto tako štitimo naše Jadransko more, kao naš najvredniji prirodni resurs, time doprinosimo i razvoju turizma. S prvog stupnja pročišćavanja otpadnih voda prelazimo na treći stupanj što znači da će se pročišćena voda moći koristiti za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina čime štedimo pitku vodu, pojasnio je u glavnim crtama gradonačelnik Štifanić što donosi ovaj golemi projekt. Rekonstrukcija i gradnja nove kanalizacijske mreže trebala bi krenuti do kraja godine, najavio je Štifanić, dok bi se pročistači trebali sagraditi do konca 2016. godine. Da bi se stigli financijski rokovi europskih strukturnih fondova radit će se i tijekom ljetne sezone.

- Ovo je jedan od većih projekata u Hrvatskoj, a uz njega trenutno se gradi sustav pročišćavanja voda u Sisku, završava se Slavonski Brod, prije nekoliko godina završen je sustav u Karlovcu. U narednom razdoblju očekujemo i druge projekte ovdje u Istri: projekt Rovinj je relativno blizu realizaciji ulaska u europske fondove, pa projekt Umag-Novigrad-Buje, zatim Pula-sjever, Pula-centar, Labin i centralna Istra gdje će se sustavi pročišćavanja financirati iz fondova ruralnog razvoja, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Prvi od pet predviđenih ugovora danas je potpisan s francusko-hrvatskom tvrtkom Safege, a tiče se nadzora nad provedbom čitavog projekta. Ugovor vrijedan 11,7 milijun kuna (bez PDV-a) potpisali su direktor tvrtke Safege Mak Kišević, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te direktor porečke Usluge Milan Laković. Sredinom rujna između devet tvrtki koje su se javile na natječaj za gradnju četiri pročistača te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja (na deponiju Košambra) izabrana je zajednica ponuditelja koju čine tvrtka Euro Mec iz talijanskog Montichiarija, zagrebački Kamgrad i talijanska tvrtka Emit Group iz Milana koji su ponudili 258 milijuna kuna bez PDV-a.

No, stiglo je čak pet žalbi, pa se predmet trenutno nalazi na Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Treći natječaj tiče se proširenja kanalizacijske mreže, a između deset ponuda izabrana je ona zajednice ponuditelja Ing-grad, Vodoprivreda Vinkovci i Zagreb-montaža koji su ponudili cijenu 61,3 milijun kuna. Na četvrtom natječaju, za izmještanje odnosno rekonstrukciju kanalizacijske mreže, odabrana je zajednica ponuditelja EURCO Vinkovci i Osijek-Koteks koji su ponudili 66 milijuna kuna. No, i ovdje su stigle tri žalbe od kojih su dvije odbijene, međutim, zbog treće će se ponude nanovo pregledati. Peti natječaj koji se tiče nabave opreme trenutno je u pripremi.

Pokrivenost kanalizacijom porasti će s 63 na 90 posto

Projekt je vrijedan 501 milijun kuna pri čemu će 74 posto "kolača" financirati Europska unija, a po osam posto Grad Poreč, Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede. Investitor je komunalno poduzeće Odvodnja Poreč d.o.o. Područje zahvata obuhvaća Grad Poreč te općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, a pokrivenost kanalizacijskom mrežom na Poreštini porasti će sa sadašnjih 63 posto na 90 posto. Sagradit će se 26 novih crpnih stanica te 26 rekonsturirati. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter