Izgradnja plinovoda na Vodnjanštini u sljedećih 5 god

Trasa plinovoda protezat će se do južnog vodnjanskog rotora (M. MIJOŠEK)
Trasa plinovoda protezat će se do južnog vodnjanskog rotora (M. MIJOŠEK)

Grad Vodnjan sklopit će sudsku nagodbu s pulskom Plinarom, čime će okončati višegodišnji zastoj u gradnji plinovoda na Vodnjanštini, prema Odluci koju je prihvatilo vodnjansko Gradsko vijeće na protekloj sjednici. Po odluci vijećnika, punomoćnik Grada Vodnjana, odvjetnik Goran Pajić ovlašten je za zaključenje nagodbe u pazinskoj službi Trgovačkog suda u Rijeci. 

Naime, nakon tužbe koju je Grad Vodnjan podnio protiv Plinare zbog nepoštivanja ugovora o izgradnji plinovoda, obje su strane prihvatile sudski prijedlog za postupak mirenja. Plinara se obvezala izgraditi i staviti u funkciju distributivni srednjotlačni plinovod na potezu od Pule do poslovne zone Galižana u roku od tri godine od sklapanja sudske nagodbe, a u daljnjem roku od dvije godine izgradit će se i osposobiti takav plinovod od zone Galižana do Vodnjana, odnosno do ulaza u grad kod kružnog toka Vodnjan jug.

Trasu plinovoda odredit će Plinara kao koncesionar za izgradnju i distribuciju plina na području južne Istre, a obvezala se o svom trošku riješiti i sva imovinsko-pravna pitanja koja se odnose na zonu te gradnje. Grad i Plinara suglasili su se da će Plinara za izgradnju plinovoda od Pule do Vodnjana iskoristiti preostali iznos koji joj je Grad Vodnjan temeljem sklopljenog ugovora uplatio prije pet godina, u ukupnoj visini od 1,34 milijuna kuna, a preostali iznos investicije izgradnje u cijelosti će snositi Plinara.

Grad Vodnjan se pak obvezao Plinari za izgradnju plinovoda izdati sve potrebne dozvole i suglasnosti koje su u njegovoj nadležnosti. Ako Plinara ne izgradi i Gradu ne preda plinovod prema rokovima iz nagodbe, Grad Vodnjan može sve radove na trošak Plinare povjeriti trećoj osobi. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter